Vesti > Svet

Orban opet IZLUĐUJE Evropu - sad se protivi MEŠANJU RASA

Mi Mađari nismo mešovita rasa. i ne želimo da postanemo mešoviti, rekao je Orban

Autor: klix.ba

25/07/2022 > 20:13

podeli vest:

Orban opet IZLUĐUJE Evropu - sad se protivi MEŠANJU RASA
Foto: Tanjug/AP/Bertrand Guay


Mađarski premijer Viktor Orban tokom posete Rumuniji govorio je protiv mešanja evropskih i neevropskih rasa čime je razbesneo mađarske opozicione stranke i evropske političare.

- Mi Mađari nismo mešovita rasa. i ne želimo da postanemo mešoviti - rekao je Orban i dodao da smatra da zemlje u kojima se mešaju Evropljani i neevropljani "više nisu nacije".

Orban je demografiju, migracije i pitanja roda naveo kao glavna "bojna polja budućnosti", istog dana u kojem se u mađarskoj prestonici održavala LGBTI manifestacija Parada ponosa.

Mađarski premijer godinama iznosi slične tvrdnje. Evroparlamentarka iz redova mađarske opozicije Katalin Keh rekla je da je zgrožena Orbanovim govorom i da njegove izjave podsećaju na vreme koje svi žele da zaborave, kao i da pokazuju prave boje režima.

Orban je i ranije tokom poseta Rumuniji iznosi provokativne stavove za ostale članice Evropske unije. Tako je 2014. godine izjavio da želi da izgradi "neliberalnu demokratiju" u Mađarskoj.

Foto: Pixabay.com

 

Ove godine, Orban je održao apokaliptični govor predviđajući pad Zapada i prorekao deceniju opasnosti, neizvesnosti i rata, a takođe je oštro kritikovao vojnu podršku Ukrajini. - Što modernije oružje NATO daje Ukrajincima, Rusi će više gurati liniju fronta napred. Ono što mi radimo je produžavanje rata - rekao je Orban.

Mađarska je članica NATO, a Orban već dugo održava dobre odnose s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim je razgovarao pet sati u Moskvi tokom posete u februaru, neposredno pre ulaska ruskih trupa u Ukrajinu. Njegov govor u Rumuniji je usledio dva dana nakon što je mađarski ministar spoljnih poslova iznenada otputovao u posetu Moskvi.

Ostavite komentar