Vesti > Svet

Lavrov opleo po Amerikancima - uništili su Jugoslaviju, Irak, Libiju

Lavrov kritikovao SAD da uništavaju sve koji ih ugrožavaju i ubijaju nevine građane

Autor: Tanjug

27/07/2022 > 21:05

podeli vest:

Lavrov opleo po Amerikancima - uništili su Jugoslaviju, Irak, Libiju
Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP


Sjedinjene Američke Države uništavaju sve zemlje koje ugrožavaju njihove političke interese, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i kao primere naveo Jugoslaviju, Irak, Libiju i Siriju.

- Kada su naše američke kolege u prošlosti osetile da postoji opasnost po njihove političke interese, hiljadama kilometara od američke obale su bombardovale Jugoslaviju 1999, Irak 2003, Libiju 2011. i mnoge druge zemlje - rekao je Lavrov tokom posete Etiopiji.

On je, obraćajući se stranim diplomatama u ruskoj ambasadi u Adis Abebi, ocenio da su SAD sprovodile vojne operacije bez ustezanja, ne objašnjavajući ih bilo kome, "veoma često sa lažnim razlogom, uništavajući gradove, ubijajući na hiljade nevinih građana - prenosi Sputnjik.

Lavrov je istakao da su zbog vojnih operacija SAD praktično uništeni gradovi poput Mosula u Iraku i Rake u Siriji. - Ne sećam se da je progresivni, civilizovani Zapad na neki način pokretao tu temu - naveo je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da se svet trenutno nalazi u "važnom istorijskom trenutku" kada će morati da se bira kako će se živeti i šta će se ostaviti sledećim generacijama.

Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik

 

- Živećemo u svetu koji sledi principe Povelje UN, zasnovanoj na ravnopravnosti suverenih država, ili u svetu gde će dominirati najjači. Da li je naš izbor da živimo u svetu kolektivnog Zapada pod okriljem SAD, koje odlučuju kada i kako da promovišemo naše interese? - upitao je Lavrov.

Ostavite komentar