Vesti > Svet

TURCI HAPSE odgovorne za LOŠU gradnju: Glavni ARHITEKTA pokušao da POBEGNE u Crnu Goru

Zabrana napuštanja zemlje nametnuta je od strane istanbulskog generalnog tužioca

Izvor: K1info/novosti.rs

10/02/2023 > 17:24

podeli vest:

TURCI HAPSE odgovorne za LOŠU gradnju: Glavni ARHITEKTA pokušao da POBEGNE u Crnu Goru
Foto: Tanjug/AP


Glavni arhitekta stambenog kompleksa Ronesans Rezidans, koji je potpuno uništen nakon zemljotresa u turskoj provinciji Hataj, priveden je na istanbulskom aerodromu dok je pokušavao da odleti iz zemlje, objavio je list Sabah.

Turski ministar pravde Bekir Bozdag rekao je ranije da niko neće izbeći kaznu za nemar koji je doveo do urušavanja zgrada tokom razornog zemljotresa na jugoistoku zemlje.

- Glavni izvođač radova koji je dobio milione lira za prodaju 250 stanova u stambenom kompleksu (u nizu medija - arhitekta) Mehmet Jašar Čoskun priveden je na aerodromu Novi Istanbul dok je pokušavao da odleti za Crnu Goru. Zabrana napuštanja nametnuta je od strane istanbulskog generalnog tužioca - navodi se u publikaciji.

Stanovi u stambenom kompleksu, koji je završen 2012. godine, prodavani su po cenama od 1,5 miliona do 3 miliona lira (800.000 do 1,6 miliona dolara po kursu iz 2012. godine).

Međutim, kuća reklamirana kao "raj", nije mogla da izdrži udar stihije - svih 12 spratova se srušilo u trenu, piše list. Gde se nalazi Čoskunov brat, suvlasnik građevinske firme i inženjer, još nije utvrđeno. Braća su, inače, 2017. godine preselila kancelariju u Crnu Goru.

Takođe u petak se saznalo da je oko 170 advokata podnelo tužbe protiv izvođača radova u nizu stambenih kompleksa u pokrajinama pogođenim katastrofom, tražeći da im se zabrani napuštanje zemlje.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale pogodio je u ponedeljak ujutro jugoistočnu Tursku. Istog dana popodne dogodio se još jedan zemljotres jačine 7,6 stepeni Rihterove skale.

Potresi, praćeni stotinama naknadnih potresa, osetili su se u 10 provincija zemlje i susednih država, uključujući Siriju. Broj žrtava zemljotresa u Turskoj premašio je 21.000, a više od 77.000 je povređeno, prenela je RIA.

 

Ostavite komentar