Vesti > Svet

UKRAJINCI probali da VRBUJU RUSKOG pilota, odali svoje POLOŽAJE, pa pretrpeli strašne GUBITKE

Služba bezbednosti optužila nesmotrene vojnike za izdaju

Izvor: K1info/Tanjug

20/04/2023 > 21:03

podeli vest:

UKRAJINCI probali da VRBUJU RUSKOG pilota, odali svoje POLOŽAJE, pa pretrpeli strašne GUBITKE
Foto: Pixabay.com


Određeni broj ukrajinskih vojnika optužen je za izdaju zbog odavanja informacija koje su omogućile Rusiji da izvrši udar na vazdušnu bazu, saopštila je danas Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

SBU je naveo da su vojnici pokušali tokom neovlašćene misije, bez koordinacije sa relevantnim državnim vlastima, da osvoje ruski avion prošlog jula, pošto je pilot rekao da će da prebegne na njihovu stranu.

Tokom svoje specijalne operacije, oni su otkrili detalje o lokaciji ukrajinskih vazdušnih snaga i avionima, posle čega je Rusija izvela uspešan raketni napad na vojnu bazu Kanatove u centralnoj Ukrajini, preneo je Rojters.

Tada je poginuo ukrajinski komandant, dok je 17 pripadnika vojske ranjeno, a uništena su dva borbena aviona i pista, dok su vojna zgrada i oprema pretrpeli ogromnu štetu, dodao je SBU.    

EU ne šalje municiju, Kuleba frustriran

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da je "frustriran" zbog toga što Evropska unija odugovlači sa zajedničkom kupovinom municije za Ukrajinu.

- Ovo je test, da se vidi da li EU ima stratešku autonomiju u donošenju novih, ključnih bezbednosnih odluka. Za Ukrajinu, cena ove neaktivnosti se meri u ljudskim životima - naveo je Kuleba na Tviteru.

Kijev independent dodaje da iako je EU odobrila nabavku milion komada artiljerijske municije za Ukrajinu još 20. marta, članice EU i dalje se spore oko nekih detalja iz plana.

 

Ostavite komentar