Vesti > Svet

"Ubile" ga PREDRASUDE: Boris DŽONSON dao OSTAVKU na mesto POSLANIKA u parlamentu

Većina članova komiteta već je izrazila predrasude o mojoj krivici pre nego što su i videli dokaze, kaže bivši premijer Velike Britanije

Izvor: K1info/Tanjug

10/06/2023 > 08:45

podeli vest:

"Ubile" ga PREDRASUDE: Boris DŽONSON dao OSTAVKU na mesto POSLANIKA u parlamentu
Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung


Bivši britanski premijer Boris Džonson povukao se sa mesta člana parlamenta, zbog postupka koji protiv njega vodi parlamentarni Odbor za privilegije, u kojem se navodi da je Džonson u maju 2022, kada je Britanija uvela mere zaključavanja, pozivao goste u baštu u Dauning strit na svojevrsne zabave.

- Veoma je tužno što napuštam parlament – barem za sada. Šačica ljudi je pokušavala da me istera, bez ikakvih dokaza koji bi potvrdili svoje tvrdnje, i bez odobrenja čak ni članova Konzervativne stranke, a kamoli šireg biračkog tela - saopštio je Džonson.

Foto: Tanjug/AP

 

Parlamentarni odbor za privilegije može da preporuči da Džonson bude suspendovan iz parlamenta na više od 10 dana ako bi ustanovili da je nepromišljeno ili namerno doveo parlament u zabludu, što bi potencijalno moglo da izazove izbore za njegovo mesto, prenosi Reuters.

Bivši premijer je rekao da je dobio pismo od Komiteta za privilegije u kome je kako kaže jasno da su odlučni da iskoriste postupak protiv njega da ga oteraju iz parlamenta.

Agencija podseća da je Džonson premijersko mesto napustio delimično i zbog besa u njegovoj sopstvenoj stranci i širom Britanije zbog žurki u vreme zatvaranja zbog kovida-19, u njegovoj kancelariji i rezidenciji u Downing Street.

- Većina članova komiteta već je izrazila predrasude o mojoj krivici pre nego što su i videli dokaze. U retrospektivi, bilo je naivno od mene da mislim da bi njihovi postupci mogli biti iole korisni ili pošteni - rekao je Džonson.

Ostavite komentar