Vesti > Svet

TRAMP napustio zgradu FEDERALNOG SUDA u Majamiju, prethodno se izjasnio da nije kriv po OPTUŽNICI

Tramp, koji tvrdi da je nevin, prvi je bivši predsednik protiv kojeg je podignuta federalna optužnica

Izvor: K1info/Tanjug

13/06/2023 > 20:53

podeli vest:

TRAMP napustio zgradu FEDERALNOG SUDA u Majamiju, prethodno se izjasnio da nije kriv po OPTUŽNICI
Foto: Tanjug/AP


Bivši američki predsednik Donald Tramp napustio je zgradu federalnog suda u Majamiju, pošto se izjasnio da nije kriv po optužnici u 37 tačaka za zloupotrebu poverljivih dokumenata.

Trampa su prethodno privele američke vlasti, a u sudnici se u njegovo ime izjasnio advokat Tod Blanš koji je izjavio: "Svakako se izjašnjavamo da nismo krivi", prenosi Foks njuz.

Sud je doneo odluku da bivši predsednik SAD može da napusti sudnicu bez posebnih uslova.

Prema pisanju američkih medija, ceo postupak je trajao nekoliko minuta.

Trampov saradnik Volt Naut se takođe izjasnio da nije kriv po optužnici za opstruisanje vladinih napora da preuzme dokumenta.

 

Tramp je izveden pred sud pet dana nakon što ga je federalna velika porota u Majamiju optužila za 37 krivičnih dela, među kojima je 31 tačka za "namerno zadržavanje" poverljivih dokumenata o nacionalnoj odbrani, čime je prekršio Zakon o špijunaži.

Protiv Trampovog saradnika Volta Naute takođe je podignuta optužnica zbog opstruisanja vladinih napora da preuzme dokumenta.

Tramp, koji tvrdi da je nevin, prvi je bivši predsednik protiv kojeg je podignuta federalna optužnica. 

 

Skaj njuz je pitao bivšeg predsednika kako se oseća uoči pojavljivanja pred sudom, a Tramp je odgovorio: "Sjajno."

Američke federalne vlasti pojačale su mere obezbeđenja oko zgrade suda, gde su se okupile desetine Trampovih pristalica koje su pozdravile kolonu automobila u kojoj se nalazio bivši predsednik, dodaje Glas Amerike.

"Majami za Trampa" i "Latinosi za Trampa", uzvikivale su njegove pristalice, koje su mahale američkim zastavama i nosile kačkete sa natpisima: "Učinite Ameriku ponovo velikom"  kada se kolona zaustavila ispred sudnice. 

Ovo je drugi put za dva meseca da je Tramp optužen za krivična dela. Protiv bivšeg predsednika je u Njujorku podignuta optužnica u vezi sa isplaćivanjem novca jednoj porno glumici, tokom predsedničke kampanje 2016. godine, kako bi ćutala o navodnoj aferi.

Slučaj je dodeljen sudiji Ajlin Kenon, koju je Tramp imenovao i koja je oštro kritikovana zbog presuda u korist bivšeg predsednika, u prošlogodišnjem slučaju.

 

Kenon je na kratko sprečila federalne istražitelje da ispituju dokumenta pronađena na Trampovom imanju Mar-a-Lago prošlog avgusta, i imenovala specijalnog pravnog savetnika da ih pregleda. 

Apelacioni sud je kasnije ukinuo njenu presudu, navodeći da ona nije imala ovlaščenja da je donosi.

Optužbe protiv Trampa rezultat su istrage koja je počela pošto je bivši predsednik navodno sprečavao Nacionalni arhiv da preuzme dokumenta koja su odneta iz Bele kuće i prebačena u Mar-a-Lago.

 

Ostavite komentar