Vesti > Svet

Sledi ŽESTOK odgovor Izraela i POTPUNO UNIŠTENJE Hamasa: Srpski analitičar o RATU NA BLISKOM ISTOKU

Izraelske službe Šin Bet, Mosad i izraelska armija u potpunosti su zakazale tokom napada palestinskih militanata, smatra Mirko Dautović

Izvor: K1info/Tanjug

09/10/2023 > 07:00

podeli vest:

Sledi ŽESTOK odgovor Izraela i POTPUNO UNIŠTENJE Hamasa: Srpski analitičar o RATU NA BLISKOM ISTOKU
Foto: Tanjug/AP


Politički analitičar Mirko Dautović izjavio je danas da posle napada Hamasa na jug Izraela možemo očekivati žestoku odmazdu Izraela i potpuno uništenje Hamasa.

- Možemo očekivati da Gaza više neće biti nezavisna teritorija, sada verovatno sledi teška odmazda, ulazak izraelskih kopnenih jedinica u Gazu i  potpuno uništenje Hamasa - rekao je Dautović.

Na pitanje da li se ponovio Jomkipurski rat od pre 50 godina kada je Izrael bio putpuno iznenađen, Dautović odgovara da su svakako izraelske službe Šin Bet, Mosad i izraelska armija u potpunosti zakazale.

- Sigurno je da će se, kada se sve to bude završilo, postaviti pitanje odgovornosti pre svega izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ali i za njegove koalicione partnere koji rukovode ministarstvima sile i obaveštajnim ministarstvima.

Izjava Netanijahua da je država u stanju rata, Dautović vidi kao poruku   izraelskom društvu da ulazi u stanje totalnog rata, što za građane te zemlje znači mobilizaciju određenog broja rezervista.

- Svi jevrejski građani izraela, i žene i muškarci, moraju da služe vojsku dve do tri godine. Veliki broj njih sada će biti pretvoren u vojnike ne bi li se završila akcija u pojasu Gaze.

Što se samih Palestinaca tiče, on kaže da su oni podeljeni između Fataha i Hamasa, a predsednik Fataha Mahmut Abas rekao je da podržava akciju Hamasa.

Podseća da Hamas kontroliše pozas Gaze, a da je predsednik Abas, ispred Fataha, kontrolisao teritorije Zapadne obale.

Dautović ističe da postoji potpuna fragmentacija autoriteta među Palestincima.

- Ne postoji jedinstveno centralno telo koje možete da zovete i za koje znate da je nadležno i da ima uticaj na sve Palestince. Abas ima 88 godina, već 10 godina nije raspisivao izbore već je samo nastavio mandat koji je davno istekao. Što se tiče anketa, on uživa minimalnu podršku od između pet i 10 odsto.

Dodaje da su Abasu neki gradovi na Zapadnoj obali otkazali poslušnost i da imaju sopstvene organizacije koje nisu ni Fatah ni Hamas, već da su to  lokalno omladinsko-militantne organizije koje kontrolišu tu teritoriju.

- Vi imate tu fragmentaciju, a usled te fragmentacije niko ne može da otpočne pregovore sa Izraelom jer svako može da bude optužen da je izdajnik. S druge strane Izrael je namerno radio na tome da se postigne ta fragmentacija upravo da bi imao izgovor da nema s kim da priča.

Dodao je da ta kontinuirana izolacija i Abasa i Hamasa znači da je Izrael uspeo da razbije palestinsko jedinstvo i posledica toga je da sad nema s kim da se razgovara.

- Najveća legitimnost, ako je predsednik Palestine Mahmud Abas legitiman je minimalna, a Hamas nema nikakvo uporište i svi ga smatraju terorističkom organizacijom.

Budući da je ovo peti rat za poslednjih 15 godina i ako je Izrael, u političkom smislu uspeo da radi na razjedinjenju Palestinaca, postavlja se pitanje da li je to uspeo i u bezbednosnom - na šta naš anallitičar kaže da nije, uprkos milijardama koje su se slile u taj deo sveta.

- Izrael je država prismotre, celokupna teritorija koju Izrael kontroliše je pod prismotrom, ali ni to nije bilo dovoljno. Ispaliti 5.000 projektila za jedan dan, pitanje je gde su se ti projektili krili i kako je moguće da izraelske obaveštajne službe nisu znale za to - rekao je Dautović i dodao da je u pitanju ili nameran previd ili potpuna nemar i nesposobnost.

Dodao je da situacija u Izraelu nije krenula juče, već da postoji kontinuirano obeshrabrivanje Palestinaca i na Zapadnoj obali i na teritoriji Gaze, provokacije koje već decenijama grade mržnju.

Kako smatra, sve je to posledica toga što sporazum između Izraela i Palestine nije potpisan na vreme, još 1994-1998. godine kada je bilo onih u Izraelu koji su se zalagali za mirovno rešenje i priznavanje Paletine kao nezavisne države.

- Jedan od razloga za krah pregovora između Palestine i Izraela jeste kontinuirano naseljavanje jevrejskih kolonizatora na Zapadnu obalu koja je trebalo da postane glavni deo Palestine. Ne možete naseljavati ljude na okupiranu teritoriju, jer je to protivno međunarodnom pravu.

Kada je reč o pomenutim raketama koje su lansirane postavlja se pitanje da li je ovo bila najveća antireklama za gvozdenu kupolu, Dautović kaže da će statistike pokazati efikasnost gvozdene kupole.

- Što se tiče Zapada, Izrael je dobio blanko dopuštenje da uradi šta god mu je volja, a što se tiče islamskog sveta, većina vlada arapskih zemalja je već prijateljski, čak saveznički, nastrojena prema Izraelu, ali ne i populacija.

Dodao je da su se u poslednja 24 časa mogla videti okupljanja podrške Hamasovim akcijama širom arapskog sveta, čak i u Turskoj, ali i zapadnoevropskim gradovima gde su muslimanske dijaspore izašle na ulice i slavile pobedu Hamasa što će, prema rečima Dautovića, biti jako loša kontrareklama na Zapadu za Palestince.

- Poenta je da sledeća arapska zemlja posle UAE, Maroka, Bahreina koja je trebalo da prizna Izrael i uspostavi diplomatske kontakte je Saudijska Arabija koja predstavlja sedište islama - zaključio je Mirko Dautović i dodao da je pitanje međusobnog priznavanja dovedeno u pitanje što je bio Hamasov cilj.

Ostavite komentar