Vesti > Svet

EVAKUACIJA SRBA iz Izraela još traje, konzul otkrio kako se OSEĆA RANJENI SRBIN: Situacija je MUČNA I BOLNA

I danas i sutra očekuju se letovi za Beograd

Izvor: K1info/Tanjug

09/10/2023 > 09:26

podeli vest:

EVAKUACIJA SRBA iz Izraela još traje, konzul otkrio kako se OSEĆA RANJENI SRBIN: Situacija je MUČNA I BOLNA
Foto: Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg


Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je danas da u nekoliko kibuca u Izraelu još ima srpskih rezidenata i nerezidenata, ali da se oni postepeno evakuišu.

Nikolić je za TV K1 rekao da je aerodrom u Tel Avivu, koji je sinoć granatiran ubrzo posle poletanja specijalnog aviona Vlade Srbije sa 127 naših državljana, i danas u funkciji.

- Za danas očekuje se let sa aerodroma Ben Gurion prema aerodromu "Nikola Tesla". Sutra još jedan, dakle letovi Air Srbije. Nisu najavljena otkazivanja. Postoji još nekoliko avio kompanija koje nastavljaju da lete, ako imaju konekcione letove za Beograd, odnosno Niš. Tako da su i oni mogućnost našim preostalim državljanima koji su zainteresovani da napuste Izrael - rekao je Nikolić.

Naveo je da je izmenjen koridor za letove i da se sada po poletanju leti odmah na sever, kako bi se avioni udaljili od Pojasa Gaze.

- Činjenica je da su mnoge avio kompanije ipak otkazale svoje letove, ali je naša Vlada poslala specijalno nekomercijalni let, koji je sleteo jutros u pola dva na aerodrom Nikola Tesla - rekao je Nikolić.

 

Dodao je da osim aerodroma funkcionišu i suvozemni međunarodni prelazi sa Egiptom i Jordanom. Nikolić je podsetio da je jedan srpski državljanin lakše ranjen i da je brzo i kvalitetno tretiran u Univerzitetskom kliničkom centru.

- Lično, tih 70 minuta, dok nisam uspostavio direktan kontakt sa tom bolnicom preko zajedničkih prijatelja, bili su među najizazovnijim u mojoj konzulskoj karijeri, jer tada još nismo znali koji je stepen njegove povrede - kaže Nikolić.

Foto: Tanjug/AP

 

Ranjeni Srbin oseća se dobro, kaže Nikolić.

- Imamo jednog lakše ranjenog, koji je bio kvalitetno tretiran i oseća se dobro - kaže Nikolić za Blic.

Kako je rekao, radili su veoma predano na spiskovima naših građana.

Prednost su imali hodočasnici, turisti, studenti na postdoktorskim i doktorskim studijama, sportisti. Urađen je jedan veliki posao i mnoge moćnije zemlje nisu ovako odreagovale kao mi. Situacija na terenu menja se iz sata u sat. Od prvobitnih 21 žarišta, 6 je još uvek aktivno u gradiću Zderot, interesantno u njegovoj industrijskoj zoni jedna ulica se zove Beogradska ulica. Tu se još uvek vode borbe i u još 5 džepova, bliže tromeđi sa Egiptom - kaže Nikolić.

On se osvrnuo i na nestanak unuka Duška Mihaleka.

Govorimo o teškim, bolnim momentima, velike brige i solidarnosti. Svi pokušavamo da dođemo do informacija našeg bliskog prijatelja, uvaženog muzikologa, gospodina Duška Mihaleka. Kada govorimo o potomcima, nisu svi potomci državljani Republike Srbije, ali to ne narušava našu nadu da pokušamo da saznamo šta se dešava, situacija ovde je zaista izuzetno tegobna, mučna i nadasve bolna - zaključio je Nikolić za Blic TV.

On je ponovo apelovao na sve naše državljane, posebno nerezidente, da se, kako je naveo, u potpunosti u punoj disciplini povinuju svim naredbama i uputstvima komandne pozadine, jer to je ono što se od njih očekuje da bi izbegli eventualne fatalne posledice.

 

 

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar