Vesti > Svet

CRNI BILTEN: U napadima Hamasa UBIJENO 1.400 IZRAELACA, 239 kidnapovano

Vojska je saopštila da su Hamasove akcije protiv civila 7. oktobra najgori masakr izraelskog stanovništva u istoriji Izraela

Izvor: K1info/Tanjug

31/10/2023 > 10:43

podeli vest:

CRNI BILTEN: U napadima Hamasa UBIJENO 1.400 IZRAELACA, 239 kidnapovano
Foto: Tanjug/AP


Više od 1.400 Izraelaca, uključujući 315 vojnika, ubijeno je od 7. oktobra, kada je napadom Hamasa na izraelsku teritoriju počeo sukob Izraela i plastinskih militanata iz Pojasa Gaze, saopštila je u dnevnom biltenu izraelska vojska.

U izveštaju za 30. oktobar, 24. dan sukoba, navodi se da je više od 5.400 Izraelaca do sada ranjeno, kao i da je 239 potvrđenih kidnapovanih izraelskih građana koje je u napadu uzeo Hamas, među njima 30 dece mlađe od 18 godina.

Više od 250.000 izraelskih civila evakuisano je iz svojih domova i u južnom i u severnom Izraelu iz oblasti koje su proglašene zatvorenim vojnim zonama, nakon napada Hamasa i svakodnevnih provokacija na granici Izraela sa Libanom, saopštila je vojska.

Vojska je u biltenu saopštila da je do sada više od 7.000 raketa lansirano na Izrael, kao i da je zbog rata sa Hamasom mobilisano više od 360.000 rezervista.

Prema izveštaju izraelske vojske, od početka rata Hamas i Palestinski islamski džihad imali su oko 550 neuspelih raketnih lansiranja, a ti projketili su pali u Pojas Gaze, uzrokujući ozbiljnu štetu na infrastrukturi i civilima. Vojska je navela da je Izrael upoznao UN sa nehumanim postupcima Hamasa i činjenicom da ova militantna grupa, koja vlada u Gazi, nema interesa da obezbedi ili zaštiti svoje civile.

Izraelska vojska u svom izveštaju saopštava da je 27.10. objavila obaveštajne podatke koji dokazuju da je Hamas koristio bolnicu Šifa, smeštenu u gradu Gaza, kao komandno-kontrolni centar i skrovište za militante i komandante Hamasa. Takođe je, kako se navodi, prema obaveštajnim podacima, potvrđeno da ima goriva u bolnicama u Gazi, ali da Hamas to gorivo koristi za vojnu infrastrukturu.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

U izveštaju se tvrdi i da Hamas koristi humanitarnu pomoć koja bi trebalo da ide civilima u Gazi u vojne svrhe i da su palestinski militanti u ponedeljak, 16. oktobra ukrali gorivo iz pomoći UN koje je bilo namenjeno civilima u Gazi.

- Izrael nema nikakvu pravnu ili moralnu obavezu da isporučuje struju ili druge resurse neprijateljskoj teritoriji koja je pokrenula divljački rat. Hamas, kao rukovodstvo u Pojasu Gaze, odgovoran je za brigu o potrebama civila Gaze - saopštila je izraelska vojska.

Izraelski izveštaj se bavi i pitanjem snabdevanja vodom Pojasa Gaze i navodi se da se otprilike 90 odsto potreba obezbeđuje iz same enklave, a samo oko 10 odsto vode stiže iz Izraela. Izrelska vojska iznosi tvrdnju da Hamas ne uspeva da obezbedi svojih 90 odsto količina vode, čime ostavlja sve civile u Gazi da zavise od 10 odsto koje obezbeđuje Izrael.

U izveštaju se navodi da Hamas koristi palestinski civile kao živi štit, tako što borce raspoređuje u gusto naseljena područja i skriva svoje vojne operacije i infrastrukturu u stambenim zgradama, školama, bolnicama i džamijama. Vojska je saopštila da su Hamasove akcije protiv civila 7. oktobra najgori masakr izraelskog stanovništva u istoriji Izraela.

Poslednji put ovoliko jevrejskih civila u jednom danu ubili su nacisti tokom Holokausta, saopštila je izraelska vojska. Izrelska vojska je saopštila i da mediji koriste Hamas kao pouzdan izvor, što je, kako se tvrdi, pokazatelj neodgovornog novinarstva. U izveštaju se kao primer navodi da su mediji bez vršenja bilo kakvog nezavisnog istraživanja ili čekanja zvaničnog odgovora Izraela, izveštavali o napadu na bolnicu "Al Ahli" u Pojasu Gaze, na osnovu izvora Hamasa.

Saopšteno je i da je izraelska vojska pet sati kasnije dostavila dokaze koji ukazuju da eksplozije na parkingu pored bolnice nije moglo da izazove izraelsko bombardovanje, već da je ona izazvana raketom palestinske militantne grupe Islamski džihad.

Ostavite komentar