Vesti > Svet

IZBORI KOJI MOGU UTICATI NA BUDUĆNOST SVETA! Ovo je NOVI PREDSEDNIK Tajvana koji NE ODGOVARA Kini (FOTO)

On je dostigao 5 miliona glasova, a glavni protivnik iz opozicione KPP zaostaje milion glasova

Izvor: K1info/index.hr

13/01/2024 > 13:58

podeli vest:

IZBORI KOJI MOGU UTICATI NA BUDUĆNOST SVETA! Ovo je NOVI PREDSEDNIK Tajvana koji NE ODGOVARA Kini (FOTO)
Foto: Tanjug/AP Photo


Novi tajvanski predsednik biće Vilijam Laj iz DPP-a. On je bivši potpredsednik Tajvana, kandidat koji Kini ne odgovara, jer odbacuje njene teritorijalne aspiracije prema Tajvanu.

Laj je dostigao 5 miliona glasova, a glavni protivnik iz opozicione KPP zaostaje milion glasova.

Prebrojano je više od 90 odsto biračkih mesta.

KPP je priznao poraz.

- Hvala vam puno. Dao sam sve od sebe. Veoma sam tužan što nisam mogao da postignem promenu vlasti. Veoma mi je žao - rekao je Hou Iu-ih iz KMT-a.

- Nadam se da se sve strane mogu suočiti sa izazovima Tajvana. Potreban nam je ujedinjen Tajvan. Imamo mnogo pitanja i problema, potrebna nam je vlada koja ih rešava i potrebna nam je vlada koja takođe služi svojoj omladini - rekao je on.

Ubrzo pošto je KMT priznao poraz, i sto je učinio i Ko Ven iz TPP-a.

Kina osudila kandidata vladajuće stranke: On je opasan separatista

Vladajuća Demokratska progresivna partija (DPP), koja se zalaže za odvojeni identitet Tajvana i odbacuje teritorijalne pretenzije Kine, sada traži treći mandat sa svojim kandidatom, aktuelnim potpredsednikom Lai Ching-teom.

Kina je uoči izbora ponovo osudila Laija kao opasnog separatistu i odbila njegove ponovljene pozive na razgovore. Lai kaže da je posvećen održavanju mira preko Tajvanskog moreuza i da nastavlja da jača odbranu ostrva.

Ovi izbori bi mogli da utiču na budućnost sveta

Osmi demokratski predsednički izbori u Tajvanu će po svemu sudeći biti do sada najznačajniji iz nekoliko razloga. Pre svega, dešavaju se usred sve češćih upozorenja kineskog lidera Si Đinpinga da je vladavina Pekinga na Tajvanu "neizbežna" što u celu priču uvodi i Sjedinjene Američke Države, ali pored Tajvana, u ovoj godini, na izbore će se izaći u nekoliko država širom sveta, uključujući SAD, Rusiju, Hrvatsku i brojne druge zemlje.

Ostavite komentar