Vesti > Svet

Fajner: Znajte da će vojna akcija protiv Huta potrajati

SAD ne prihvata argument na koji se pozivaju Huti, niti imaju pravo da preduzimaju vojne akcije protiv globalne ekonomije

Izvor: K1info/Tanjug

21/01/2024 > 22:06

podeli vest:

Fajner: Znajte da će vojna akcija protiv Huta potrajati
Foto: K1info/Tanjug/AP/shutterstock/Freepik


Američka vojna akcija za odvraćanje grupa koje podržava Iran, kao što su jemenski pobunjenici Huti, potrajaće i Bajdenova administracija će uskoro imati više da kaže o tome, rekao je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džon Fajner.

- Možete biti sigurni da ovo shvatamo izuzetno ozbiljno i da ćemo uskoro imati više da kažemo o tome - rekao je Fajner.

Naglasio je da SAD "potpuno odbacuju opravdanje i obrazloženje da to što se dešava sukob između Izraela i Hamasa u Gazi daje pravo Hutima da preduzima vojne akcije protiv cele globalne ekonomije".

Iako je nagovestio neodređene dodatne mere, Fajnerova izjava za Ej-Bi-Si  uglavnom je u skladu sa prošlonedeljnim priznanjem predsednika SAD Džozefa Bajdena da je malo verovatno da će napadi Huta raketama i dronovima na komercijalne brodove u Crvenom moru prestati odmah, preneo je Blumberg.

Agencija navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, da SAD i Velika Britanija istražuju načine da pojačaju kampanju protiv Huta bez izazivanja šireg rata, sa fokusom na preventivne udare i napade na isporuke zaliha iz Irana, navode osobe koje imaju saznanja o tome.

Američki vazdušni udari uništili su juče protivbrodsku raketu Huta koja je bila pripremljena za lansiranje u Adenski zaliv, što je bila najnovija akcija protiv jemenskih militanata koji nedeljama gađaju komercijalne brodove u Crvenom moru.

 

Ostavite komentar