Vesti > Svet

PUTIN POLOŽIO ZAKLETVU: Ruski predsednik započeo novi mandat, predvodiće Rusiju do 2030.

Pojedine zemlje Zapada najavile su sinoć da neće poslati svoje predstavnike na svečanost

Izvor: K1info

07/05/2024 > 11:15

podeli vest:

PUTIN POLOŽIO ZAKLETVU: Ruski predsednik započeo novi mandat, predvodiće Rusiju do 2030.
Foto: Tanjug/AP


Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je danas u Moskvi zakletvu za svoj šestogodišnji predsednički mandat.

Foto: Tanjug/AP

 

„Zaklinjem se da ću, prilikom vršenja ovlašćenja predsednika Ruske Federacije, poštovati i štititi prava i slobode čoveka i građanina, poštovati i braniti Ustav Ruske Federacije, štititi suverenitet i nezavisnost, bezbednost i integritet države i verno služiti narodu“ - glasi tekst zakletve.

Ruski proizvođači automobila su posebno za ovu priluku prilagodili predsednički automobil Aurus Senat, a na putu do Velikog kremaljskog dvorca predsedničku limuzinu pratili su i novi električni motocikli Aurus.

Prema Ustavu Rusije, vlada predaje ovlašćenja budućem predsedniku, a ministri će u tehničkom mandatu nastaviti rad do formiranja novog kabineta.

Foto: Tanjug/AP

 

Premijera će imenovati predsednik nakon što Državna duma odobri kandidaturu u roku od dve nedelje. 

Novi predsednik vlade izneće svoje viđenje strukture izvršne vlasti, a zatim će Državnoj dumi predložiti kandidate za potpredsednike vlade i ministre, osim za šefove bezbednosnog sektora i Ministarstva spoljnih poslova. 

Šefove Ministarstva odbrane, FSB, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za vanredne situacije i Ministarstva spoljnih poslova imenuje predsednik Rusije nakon konsultacija sa Savetom Federacije.

 

 


 

Ostavite komentar