Vesti > Svet

Pogledajte VELELEPNU MOSKVU povodom PARADE POBEDE! Putin sa Cvetnog trga poslao ZASTRAŠUJUĆU poruku (VIDEO)

Rusija na Paradu nije pozvala zvaničnike "neprijateljskih zemalja"

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

09/05/2024 > 09:09

podeli vest:

Pogledajte VELELEPNU MOSKVU povodom PARADE POBEDE! Putin sa Cvetnog trga poslao ZASTRAŠUJUĆU poruku (VIDEO)
Foto: Youtube PrintScreen/CNN-News18


Vojna parada povodom Dana pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu održava se na Crvenom trgu u Moskvi. Ruski predsednik Vladimir Putin 21. put će izvršiti smotru kao glavnokomandujući vojske.

Svečanoj paradi u Moskvi prisustvovaće i predsednici Belorusije, Kazahastana, Tadžikistana, Turkmenistana, Kube, Laosa i Gvineje Bisao. 

U nekim delovima zemlje povodom Dana pobede - 9. maja već su održane vojne parade. Vojne parade održane su u Vladivostoku, Novosibirsku, Habarovsku, Ulan Udeu, Čiti, Južno-Sahalinsku, navodi Srna.

U paradi učestvuje više od 9.000 ljudi

U Paradi pobede u Moskvi, kako je ranije najavljeno, ove godine će učestvovati više od 9.000 ljudi i više od 70 komada tehnike, kao i dve dve vazduhoplovne grupe pilotske akrobatike Ratnog vazduhoplovstva Rusije - "Ruski vitezovi" i "Striži". 

U Rusiji se svake godine 9. maja, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, održavaju parade pobede u više gradova, a centralna je na Crvenom trgu u Moskvi.

Tadašnji Sovjetski savez je u Drugom svetskom ratu izgubio oko 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili.

Putin čestitao Dan pobede

 Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas Dan pobede u Drugom svetskom ratu, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti.

- Naši očevi i dedovi su zaštitili domovinu i uništili nacizam, oslobodili narode Evrope. Rusija poštuje hrabrost svih vojnika antihitlerovske koalicije. U prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR se borila sama protiv nacizma, jer je čitava Evropa radila u korist Hitlera - poručio je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da ''oni koji su navikli da suštinski kolonijalnu politiku'' grade na licemerju i lažima ''pokušavaju da iskrive istinu'' o Drugom svetskom ratu.

- Ruše spomenike borcima protiv nacizma, saradnici nacista koji su sada na pijedestalima, precrtvaju sećanje na herojstvo i plemenitost vojnika oslobodilaca, na veliku žrtvu koju su oni podneli u ime života - rekao je Putin, dodajući da Dan pobede ''ujedinjuje sve generacije''.

Foto: Youtube PrintScreen/CNN-News18

 

Rusija nije pozvala zvaničnike "neprijateljskih zemalja" 

Rusija nije poslala pozivnice za današnju vojnu paradu ambasadorima i zvaničnicima zemalja koje smatra neprijateljskim, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je istakla za TAS da zvaničnici "neprijateljskih zemalja" nisu pozvani na paradu za Dan pobede treću godinu zaredom.

- One nisu pozivane od 2022. godine jer režimi u tim zemljama vode, hajde da to formulišemo kao neprijateljsku politiku, to je termin koji je uveden, ali oni zapravo vode agresivnu politiku prema našoj zemlji, a mi to formulišemo kao hibridni rat - navela je Zaharova.

Prema njenim rečima, Rusija je na paradu pozvala boračke organizacije iz "neprijateljskih zemalja".

 

Ostavite komentar