Vesti > Svet

PRIVEDENA I OVA ŽENA zbog ATENTATA na premijera Slovačke! Robert Fico u VEŠTAČKOJ KOMI

Kao prenose mediji, Robert Fico ima rane na glavi i grudima

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

15/05/2024 > 22:35

podeli vest:

PRIVEDENA I OVA ŽENA zbog ATENTATA na premijera Slovačke! Robert Fico u VEŠTAČKOJ KOMI
Foto: tanjug/ap/Jan Kroslák


Slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi u mestu Handlova, koje se nalazi na oko 150 kilometara od Bratislave.

Kao prenose mediji, Robert Fico ima rane na glavi i grudima. 

- Čuo sam tri pucnja. Video sam kako Fica kako dižu sa zemlje. Osoba koja je pucala na njega je odmah savladana - rekao je novinar koji se zatekao na licu mesta i dodao da je atentator zatvoren, piše slovački "Aktualiti".

- Pre Fica su tu bili drugi članovi Vlade i rukovali su se sa prisutnima, ništa nije ukazivalo da će biti problema - piše "Aktualiti".

Foto: tanjug/ap/Jan Kroslák

 
Premijer u veštačkoj komi

Slovački premijer Robert Fico stavljen je u veštačku komu nakon operacije, javio je slovački televizijski kanal TA3. 

Ficovo stanje sada zavisi od sposobnosti njegovog tela da se nosi sa povredama jer nije pretrpeo kritičan gubitak krvi, navodi se u izvještaju.

Ministar odbrane zaplakao

Ministar odbrane Robert Kaljinak bio je emotivan tokom brifinga u bolnici.

- Borimo se za život Roberta Fica. Ne mogu da nađem reči za ono čemu smo danas svedoci. Ne znam da li možemo da kažemo da se Slovačka promenila, ali ni mi to ne želimo. Hajde da zaustavimo i postavimo ogledalo, što je u Slovačkoj zapravo važno - rekao je kroz suze Kaljinak.

Ministarka zdravlja Zuzana Dolinkova saopštila je da je Fico ''u najboljim rukama'' koje brinu o njegovom zdravstvenom stanju, dodajući da je premijer i dalje u operacionoj sali. 

Foto: Tanjug/AP

 

- Verujem da će sve proći kako treba. Držim palčeve i želim puno snage ne samo njemu, već i medicinskom osoblju koje se u ovim trenucima zaista bori za njegov život - rekla je ona.

Dolinkova je istakla da je od prvog trenutka atentata bila u kontaktu sa hitnim službama.

- Dozvolite da osudim ovaj gnusan čin, koji je rezultat i manifestacija apsolutne ljudske zlobe i mržnje, a pre svega ga osuđujem kao apsolutni napad na demokratiju Slovačke Republike - rekla je ministarka.

Policija privela suprugu osumnjičenog

Kako javljaju lokalni mediji, supruga osumnjičenog privedena je u policiju na saslušanje. 

Fico je u "izuzetno teškom" stanju i još je na operaciji, kaže ministar odbrane Robert Kalinjak rekao je da je premijer te zemlje Robert Fico i dalje na operaciji i da je u "izuzetno teškom" stanju.

Kalinjak je na konferenciji za novinare ispred bolnice u Banskoj Bistrici rekao da se medicinski radnici bore za život Fica, koji je zadobio "ozbiljnu politraumu nakon nekoliko rana".

- Trenutno nemamo dobre vesti i polažemo nadu u ruke lekara specijalista u bolnici - rekao je Kalinjak. 

Kalinjak je rekao da operacija sada traje već tri i po sata, a da će više medicinskih informacija biti dostupno kasnije.

Ostavite komentar