Vesti > Svet

Ove 3 zemlje danas zvanično priznaju DRŽAVU PALESTINU: Da li to menja sudbinu Bliskog istoka i najavljuje prekid vatre?

Izrael je na najavu ove tri države da će priznati palestinsku državu odgovorio opozivanjem svojih ambasadora iz Madrida, Osla i Dablina

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

28/05/2024 > 08:54

podeli vest:

Ove 3 zemlje danas zvanično priznaju DRŽAVU PALESTINU: Da li to menja sudbinu Bliskog istoka i najavljuje prekid vatre?
Foto: K1info/Shutterstock


Španija, Irska i Norveška danas će zvanično priznati Državu Palestinu, uprkos burnoj reakciji Izraela na najavu o priznanju Palestine.

Tri države navele su da će priznanje ubrzati napore da se obezbedi prekid rata u Gazi, prenosi Rojters.

- Nadamo se da će naše priznanje i naši razlozi pomoći drugim zapadnim državama da krenu našim putem, jer što nas je više, to ćemo više imati snage da nametnemo prekid vatre - izjavio je ranije španski premijer Pedro Sanšez.

Foto: Tanjug/AP

 

Iz Španije je u ponedeljak najavljeno da će ta zemlja pozvati druge članice Evropske unije da zvanično podrže naredbu Međunarodnog suda pravde Izraelu da odmah obustavi svoju operaciju u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Izrael je na najavu ove tri države da će priznati palestinsku državu  odgovorio opozivanjem svojih ambasadora iz Madrida, Osla i Dablina.

Španija i Irska biće najveće i najuticajnije države u EU koje su priznale državu Palestinu, pridružujući se Švedskoj, Kipru, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

U prethodnim mesecima Velika Britanija, Australija, Malta i Slovenija su nagovestile da će priznati Palestinu.

Iz Francuske je rečeno da "sada nije trenutak" za priznanje Palestine, dok je Nemačka stala uz najvećeg izraelskog saveznika SAD, insistirajući na tome da se rešenje o dve države može postići samo dijalogom, a ne priznanjem.
 

Ostavite komentar