Vesti > Svet

NEĆE MU BITI LAKO! Ovo je novi PREMIJER koji će morati da se bori sa SIROMAŠTVOM, INFLACIJOM i najvećom bandom na svetu!

Prelazni savet Haitija imenovao je novog premijera Gerija Konila, bivšeg premijera te države i direktora UNICEF-a za Južnu Ameriku i Karibe

Izvor: K1info

Autor: Nestorović Ognjen

29/05/2024 > 12:10

podeli vest:

NEĆE MU BITI LAKO! Ovo je novi PREMIJER koji će morati da se bori sa SIROMAŠTVOM, INFLACIJOM i najvećom bandom na svetu!
Foto: Youtube PrintScreen/GEM Report UNESCO


 Konil će zameniti privremenog premijera Majkla Patrika Boisverta, koji je imenovan nakon što je premijer Arijel Anri podneo ostavku u aprilu, prenosi Si-Bi-Es. Novi premijer će pred sobom imati izazove siromaštva, inflaciju od 29 odsto i nasilne bande koje drže oko 80 odsto prestonice Port-o-Prens pod svojom kontrolom.

U glavnom gradu su bande proterale preko 360.000 ljudi iz svojih domova, a one kontrolišu brojne ključne puteve, što koriste da zaustavljaju prevoz neophodnih dobara. Prelazni savet takođe mora da izabere prelaznu izbornu komisiju da bi se održali izbori, a neobnovljiv mandat Saveta ističe 7. februara 2026. kada će na vlast stupiti novi predsednik, posle izbora koji moraju da se održe do kraja 2025. godine.

Bivši premijer Anri je bio u zvaničnoj poseti Keniji 29. februara kada je koalicija moćnih bandi otpočela pobunu u kojoj je preuzela kontrolu nad više policijskih stanica i oslobodila preko 4.000 zatvorenika iz dva najveća zatvora u zemlji.

 

Ostavite komentar