Vesti > Svet

Prve projekcije rezultata u Evropskom parlamentu: Evropska narodna partija osvojila najviše glasova!

Evropski parlament je objavio procenu sastava budućeg saziva na osnovu izlaznih anketa iz Nemačke, Hrvatske, Austrije, Kipra, Grčke i Malte

Izvor: K1info

09/06/2024 > 21:11

podeli vest:

Prve projekcije rezultata u Evropskom parlamentu: Evropska narodna partija osvojila najviše glasova!
Foto: AP Photo/Jean-Francois Badias, File


Evropska narodna partija (EPP), grupacija stranaka desnog centra, ostaje i nakon izbora u nedelju najbrojnija u Evropskom parlamentu, pokazuju izlazne ankete iz šest zemalja članica, javlja Novi list.

Evropski parlament je objavio procenu sastava budućeg saziva na osnovu izlaznih anketa iz Nemačke, Hrvatske, Austrije, Kipra, Grčke i Malte.

EPP će iz Hrvatske dobiti dva mandata više nego prethodnom sazivu, jer HDZ osvaja šest zastupničkih mesta, a Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) četiri, koliko izlazne ankete daju SDP-u.

Po jedan mandat u Hrvatskoj dobili bi Domovinski pokret, koji zasad ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, a koji bi se mogao pridružiti Evropskim konzervativcima i reformistima, te Možemo koji će biti deo Zelenih.

Prema izlaznim anketama u Nemačkoj, konzervativni CDU/CSU osvajaju najviše glasova - 29,5 posto i 29 mandata, a Porodična stranka, takođe deo EPP-a jedan mandat, pa će EPP iz Nemačke imati 30 zastupnika, jedan više nego u prethodnom sazivu.

Veliki rast ostvarila je krajne desna stranka Altenerativa za Nemačku (AfD) koja osvaja 17 mandata, šest više nego na izborima 2019.

U Holandiji je desničarska Stranka slobode Gerta Vildersa osvojila sedam mesta, jedno manje od koalicije socijaldemokrata i zelenih. Demohrišćani, koji pripadaju EPP-u, ostali su na šest mandata, pokazuju izlazne ankete.

EPP će imati 181 poslanika

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola predstavila je prve rezultate izbora na osnovu izlaznih anketa, koje pokazuju da će EPP imati 181 poslanika, dok je u prethodnom sazivu imala 176.

Na drugom mestu su socijalisti i demokrate koji će imati 135 poslanika, za četiri manje nego u prethodnom sazivu, što znači da će ove dve grupacije ostati tradicionalno najveće u EP. 

Kao što su i predviđale ankete, grupacija liberalnih partija Obnovimo Evropu i grupacija Zelenih zabeležile su značajne gubitke na izborima za EP. 
 

Ostavite komentar