Vesti > Svet

Od Francuske, preko Ukrajine stižu čestitke svetskih lidera UPUĆENE LABURISTIMA i novoizabranom premijeru Starmeru!

Čestitke su uputili i francuski i ukrajinski predsednik

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Milena Gačević

05/07/2024 > 12:36

podeli vest:

Od Francuske, preko Ukrajine stižu čestitke svetskih lidera UPUĆENE LABURISTIMA i novoizabranom premijeru Starmeru!
Foto: Tanjug/AP


Svetski lideri čestitali su Kiru Starmeru koji će biti novi britanski premijer nakon što je njegova Laburistička stranka osvojila ogromnu većinu na parlamentarnim izborima te okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

"Čestitke Keir Starmer na Vašoj izbornoj pobedi. Radujem se saradnji s Vama u konstruktivnom partnerstvu radi bavljenja zajedničkim izazovima i jačanja evropske sigurnosti", napisala je na društvenoj platformi X predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen.

Francuski predsednik Makron takođe je čestitao Starmeru na pobedi. "Zadovoljan sam našom prvom raspravom. Nastavit ćemo posao započet s Ujedinjenim Kraljevstvom za našu bilateralnu saradnju, za mir i sigurnost u Evropi, za klimu i za veštačku inteligenciju", napisao je Makron na X-u.


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je čestitao je danas Laburističkoj partiji i njenom lideru Kiru Starmeru pobedu na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, navodeći da očekuje da zajedno rade na izgradnji međunarodnog mira i bezbednosti.

"Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo su bili i biće pouzdani saveznici u dobrim i lošim vremenima. Nastavićemo da branimo i unapređujemo naše zajedničke vrednosti života, slobode i na pravilima zasnovanog međunarodnog poretka", napisao je Zelenski na mreži X.

On je takođe zahvalio odlazećem britanskom premijeru Rišiju Sunaku za njegovu čvrstu podršku, ističući da "Ukrajina nikada neće zaboraviti" zajednička postignuća, uključujući potpisivanje bilateralnog sporazuma o saradnji na polju bezbednosti.

Prema izlaznim anketama, laburisti su na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji osvojili 410 od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta, čime je okončano 14 godina vlade koju predvode konzervativci. 

Prema anketama, Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka osvojiće samo 131 mesto, preneo je Rojters.

 

Ostavite komentar