Vesti > Svet

ZASTRAŠUJUĆE PORUKE na pogrebnoj CEREMONIJI vođe Hamasa: "Osvetićemo krv Hanijea"

Ceremoniji su prisustvovali zvaničnici, a sahrana će biti održana kasnije danas u gradu Lusail

Izvor: K1info/Republika

Autor: Mina Duduković

02/08/2024 > 13:43

podeli vest:

ZASTRAŠUJUĆE PORUKE na pogrebnoj CEREMONIJI vođe Hamasa: "Osvetićemo krv Hanijea"
Foto: Tanjug/AP


Pogrebna ceremonija za političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea, koji je ubijen "vazdušnim projektilom" u Teheranu održana je u Dohi.

Ceremoniji su prisustvovali zvaničnici, a sahrana će biti održana kasnije danas u gradu Lusail, severno od katarske prestonice.

Na pogrebnom ispraćaju istakao se Haled Mašal, za kojeg se pretpostavlja da će preuzeti ulogu političkog lidera palestinske grupe.

Takođe, prisustvovao je i katarski emir šeik Tamim bin Hamad al-Tani, što je naglasilo značaj događaja. Sami Abu Zuhri, zvaničnik Hamasa, uputio je snažnu poruku Izraelu, naglašavajući da "tonu duboko u blato" i da je "njihov kraj bliži nego ikad". Krv Hanijea će se promeniti sve".

Prethodno, pogrebna ceremonija za Ismaila Hanijea održana je u Teheranu, a predvodio ju je iranski ajatola Ali Hamnei. Ovo je dodatno naglasilo međunarodni značaj Hanijeove uloge i njegov uticaj na političku scenu na Bliskom istoku.

Podsetimo, posle pogrebne ceremonije u Dohi, Hanijeovo telo će biti sahranjeno na groblju u Lusailu, severno od glavnog grada Katara. Očekuje se da će sahranu pratiti arapski i islamski lideri, što ukazuje na važnost koju region pridaje ovom događaju koji ostavlja dubok trag na političkoj sceni Bliskog istoka.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar