Vesti > Svet

Građanima Kurske oblasti biće isplaćena NOVČANA pomoć: Mnogi pobegli iz kuća i bez dokumenata

Vlasti su odlučile da evakuišu građane Kurske oblasti, jer ukrajinske oružane snage i dalje napadaju civilno stanovništvo u regionu

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

08/08/2024 > 18:20

podeli vest:

Građanima Kurske oblasti biće isplaćena NOVČANA pomoć: Mnogi pobegli iz kuća i bez dokumenata
Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će biti isplaćena državna pomoć od 105 evra građanima Kurske oblasti koja je pogođena u ukrajinskim napadima.

- Doneta je odluka da se izvrši jednokratna isplata od 10.000 rubalja (odnosno 105 evra) građanima kojima je to potrebno i biće izdvojena sredstva koja su još potrebna građanima - rekao je Putin u video razgovoru sa vršiocem dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksejem Smirnovim, prenosi Ria novosti.

Kako je objasnio Smirnov, takva pomoć je neophodna, jer su mnogi napustili svoje domove, a da nisu stigli da uzmu ni dokumenta.

On je rekao da su vlasti odlučile da evakuišu građane Kurske oblasti, jer ukrajinske oružane snage i dalje napadaju civilno stanovništvo u regionu i vozila hitne pomoći.

Evakuisani će biti transportovani autobusima i železnicom, nastavio je Smirnov.

- Stiglo je još osam vozova u koje možemo da smestimo ljude, da im damo humanitarnu pomoć i odmah ih pošaljemo železnicom. Odazvali su se skoro svi čelnici ruskih regiona, koji su obezbedili mesta - rekao je Smirnov.

Ujutro 6. avgusta ukrajinske jedinice pokušale su da zauzmu deo teritorije Sudžanskog okruga Kurske oblasti. 

Prema podacima Ministarstva odbrane, Ukrajina je za dva dana izgubila 660 vojnika i 82 oklopna vozila, uključujući osam tenkova, 12 oklopnih transportera, šest borbenih vozila pešadije i 55 oklopnih vozila.

Prema navodima Istražnog komiteta, tokom pokušaja ukrajinskih napada povređeno je nekoliko desetina ruskih civila, kao i vojno osoblje. 

Prema rečima vršioca dužnosti zamenika guvernera Kurske oblasti Andreja Belostockog, poginule su četiri osobe. 
Broj povređene dece porastao je na devetoro.

BONUS VIDEO:



 

Ostavite komentar