Vesti > Svet

Bajden OTKRIO RAZLOG zašto se povukao iz predsedničke kampanje! Jednu osobu mora da pobedi

Prema anketi Ipsosa objavljenoj u četvrtak, Haris vodi na nivou SAD ispred Trampa sa 42 odsto podrške

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

13/08/2024 > 22:42

podeli vest:

Bajden OTKRIO RAZLOG zašto se povukao iz predsedničke kampanje! Jednu osobu mora da pobedi
Foto: Tanjug/AP Photo


Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da se povukao iz kampanje za reizbor da bi Demokratska stranka mogla u potpunosti da se koncentriše na sprečavanje bivšeg predsednika i republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa da osvoji drugi mandat u Beloj kući.

Bajden je, u prvom intervjuu od kada se povukao 21. jula iz kampanje za reizbor, rekao za CBS da je tu odluku doneo u svojoj porodičnoj kući u Rehobot Biču u Delaveru, krajem jula, samo nekoliko nedelja nakon televizijske debate sa Trampom.

- Za mene je i dalje ključno pitanje - održavanje ove demokratije... Iako je velika čast biti predsednik, mislim da imam obavezu prema zemlji da uradim ono što je najvažnija stvar koja može da se uradi, a to je da moramo da pobedimo Trampa - naveo je Bajden.

Prema Bajdenovim rečima, na njegovu odluku da se povuče iz kampanje uticalo je i to što su ankete pokazivale da on i Tramp imaju gotovo izjednačenu podršku birača, kao i zabrinutost jednog broja kongresmena iz redova Demokratske stranke da bi moglo da se dogodi da Tramp pobedi na predsedničkim izborima u novembru.

Bajden je odluku o povlačenju iz predsedničke trke saopštio 21. jula kada je predložio da demokratski kandidat za predsednika bude potpredsednica SAD Kamala Haris, a tri dana kasnije se obratio naciji iz Ovalnog kabineta, rekavši da neće dozvoliti da bilo šta, čak ni "lična ambicija", stane na put spasavanju američke demokratije.

Foto: Tanjug/AP Photo

 

Haris je prikupila stotine miliona dolara i održala skupove pred hiljadama pristalica u okviru svoje kampanje otkako se Bajden povukao iz kampanje za reizbor 21. jula.

Prema anketi Ipsosa objavljenoj u četvrtak, Haris vodi na nivou SAD ispred Trampa sa 42 odsto podrške, dok bivši američki predsednik ima podršku 37 odsto birača.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar