Vesti > Svet

MENJAĆE SE STRATEGIJA KAMPANJE: Kamala Haris i Donald Tramp će ZAUZETI nove STARTNE POZICIJE!

Haris, kako navodi politikolog, ima iza sebe čitav establišment

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

18/08/2024 > 23:20

podeli vest:

MENJAĆE SE STRATEGIJA KAMPANJE: Kamala Haris i Donald Tramp će ZAUZETI nove STARTNE POZICIJE!
Donald Tramp i Kamala Haris - Foto: Shutterstock/Tanjug/AP


Politikolog Nikola Perišić ocenio je danas povodom početka konvencije američkih demokrata u Čikagu, da će u nedeljama koje predstoje predsednički kandidati Kamala Haris i Donald Tramp zauzeti nove startne pozicije uz promenu strategije kampanje.

- Tok kampanje se menja, vidimo da veliki broj finansijera ulazi i podržava Kamalu Haris uz čitav jedinstvo u Demokratskoj partiji, što govori o tome da će izbori biti vrlo neizvesni i da je sada vrlo teško govoriti ko ima prednost - rekao je za Tanjug Perišić i naglasio da je moguće da do izbora u novembru još dođe i do određenih ključnih tačaka koji mogu da promene tok kampanje.

 Perišić je podsetio da je jasno da je Haris potrebna podrška različitih ličnosti pre svega iz sfere politike ali i javnih ličnosti, koje će se verovatno naći na spisku podrške.

Uz to, navodi, čitavu konvenciju će pratiti i razvoj strategije kampanje za Haris, jer širokim narodnim masama, bez obzira na političko iskustvo koje ima, njen rad nije u potpunosti blizak.

Foto: AP Photo/Julia Nikhinson

 

- Tako da će strategija kampanje biti usmerena ka tome da se svim građanima prikažze ko je Kamala Harris i koje je političke uspehe i iskustvo ima iza sebe - rekao je on.

Na pitanje koliko će Haris u korist ići strategija koju koristi a to je da podseća na svoju prošlost i afere iz vremena kada je radila u tužilaštvu, a bilo ih je mnogo, koje su vezane za Trampa, iako se videlo da bi Trampu to samo dizalo rejting, kaže da je Tramp majstor za takvu komunikaciju.

- Tramp kroz populistički diskurs karakterističan za njegovu političku komunikaciju, vrlo često voli od sebe da pravi žrtvu, nekada opravdano, nekada i ne - kazao je on.

 Podsetio je da su kampanju obeležili sudski procesi protiv Trampa i pokušaj atentata, koje će Tramp koristiti kako bi sebi podigao rejting i definitivno će u većoj ili manjoj meri uspeti.

 Na pitanje da li to znači da je sada, nakon podrške koju je Haris dobila, Trampu otežan put do Bele kuće više nego da je Bajden predsednički kandidat, Perišić kaže da je tako.

Foto: Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee

- Ona ima određene nedostatke u političkom delovanju, ali definitivno predstavlja sve ono što je liberalna Amerika - žena, afroamerikanka i to su sigurno tačke koje će potencirati u kampanji - rekao je Perišić koji je dodao da se zna da Tramp ima problematičan odnos prema ženskim pravima, te da će Haris zato igrati i na tu kartu.

Haris, kako navodi politikolog, ima iza sebe čitav establišment - aktuelnog predsednika Bajdena i čitavu administraciju koja sada vodi SAD koji će se u potpunosti fokusirati da joj daju podršku, što je jedna od njenih prednosti.

Prema rečima Perišića, biće vrlo biti zanimljivo videti kako će se Haris snaći u debatama, jer nema takvog iskustva, za razliku od Trampa koji ga ima na pretek.

- Definitivno debate mogu da utiču na određeni broj neopredeljenih birača i te grupacije mogu da odluče izbore - kazao je on i dodao da se iz tog razloga, zbog jevrejske i palestinske odnosno i islamske manjine, koju žele da pridobiju, vidi da je sve više u fokusu sukob na Bliskom istoku.

Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool

 

Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti i druge manjine kao je španska koja je za vreme Trampa bila ugrožena idejom o podizanju zida prema Meksiku, a ni grupaciju koja ga podržava u toj odluci jer smatra da dotok novih migranata može da ih ugrozi na tržištu rada.

Na pitanje koje su linije podele koje su jako izražene u američkom društvu, Perišić ističe ekonomsko pitanje, koje je uvek njavažnije svuda u svetu.

- Ta tema će negde biti najznačajnija za birače i Tramp je to prepoznao još u početku kampanje kada je govorio o rusko-ukrajinskom sukobu, kada je potencirao da bi sukob mogao vrlo lako da zaustavi, čime je  želeo da pošalje poruku biračima da ekonomska kriza koja se razvija u Evropi, kada bi se zaustavio sukob, ne bi u potpunosti došla do SAD - kazao je on.

Dodao je da je to je "jedna vrlo značajna tema" i da je sigurno da birači imaju poverenje u to što Tramp govori o ekonomiji, jer dolazi iz sfere biznisa i ostvario je američki san".

Perišić je naglasio da postoje i druge važne grupacije koji mogu da odluče izbore i da će se zbog toga Haris sigurno odlučiti da potencira teme okrenute ka ljudskim i manjinskim pravima, u kojima je, čini se, na svom terenu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar