Vesti > Svet

ŽESTOK NAPAD U GAZI! Izraelci udarili na KONVOJ POMOĆI za bolnicu, ima poginulih

Izraelska vojska nije odgovorila zbog čega nije kontaktirala Aneru pre nego što je izvršila napad

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

31/08/2024 > 08:27

podeli vest:

ŽESTOK NAPAD U GAZI! Izraelci udarili na KONVOJ POMOĆI za bolnicu, ima poginulih
Izraelska vojska nakon napada u Gazi - Foto: Tanjug/AP


Četiri Palestinca poginula su u izraelskom napadu na konvoj pomoći u Rafi na jugu Pojasa Gaze kada je pogođeno prvo vozilo u konvoju koji je prevozio medicinske zalihe i gorivo za bolnicu u tom gradu, saopštili su zvaničnici.

Izraelska vojska je saopštila da su četvorica muškaraca, koji su bili povezani sa lokalnom transportnom kompanijom, nosili oružje, dok je američka organizacija za pomoć izbeglicama na Bliskom istoku "Anera" navela da se raketni napad u četvrtak dogodio bez ikakvog upozorenja ili prethodne komunikacije sa vojnicima.

Napad se dogodio dok je humanitarna organizacija dopremala pomoć u bolnicu Crvenog polumeseca Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Rafi, rekla je direktorka Anere za palestinske teritorije Sandra Rašid. Prema njenim rečima, u izraelskom napadu pogođeno je prvo vozilo konvoja na putu Salah al-Din u Rafi, prenosi AP.

Izraelska vojska nije odgovorila zbog čega nije kontaktirala Aneru pre nego što je izvršila napad.

Više od 80 odsto od ukupno 2,3 miliona Palestinaca u Pojasu Gaze raseljeno je od početka sukoba u enklavi 7. oktobra, a većina sada živi u šatorskim kampovima. Svetski program za hranu (WFP) saopštio je u sredu da pauzira sve aktivnosti osoblja u Pojasu Gazi do daljeg zbog toga što su izraelske trupe otvorile vatru na jedno od njegovih obeleženih vozila, pogodivši ga sa najmanje 10 metaka.

Do pucnjave je došlo uprkos višestrukim odobrenjima izraelskih vlasti za kretanje konvoja pomoći WFP. Unicef je saopštio 23. jula da su dva njegova vozila pogođena bojevom municijom u Pojasu Gaze. U izraelskom napadu u aprilu pogođena su tri vozila humanitarne organizacije Svetske centralne kuhinje (WCK), kada je poginulo sedam radnika te organizacije.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar