Vesti > Svet

Ruski kit "ŠPIJUN" pronađen mrtav kod NORVEŠKE OBALE! Evo kako je Hvaldimir dobio ime

Stručnjaci kažu da je poznato da je ruska mornarica obučavala kitove za vojne svrhe

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

02/09/2024 > 09:27

podeli vest:

Ruski kit "ŠPIJUN" pronađen mrtav kod NORVEŠKE OBALE! Evo kako je Hvaldimir dobio ime
Foto: Tanjug AP


Beli kit, za kojeg se sumnja da je špijunirao za Rusiju, pronađen je mrtav u zalivu Risavika na jugu Norveške, javio je norveški javni servis NRK.

Uginulog kita, na kojem se nisu videli spoljašnji tragovi povreda, pronašli su otac i sin ribari u subotu, a njegovo telo je podignuto pomoću dizalice i otpremljeno u obližnju luku gde će biti ispitan uzrok smrti.

Kit je prvi put primećen u Norveškoj nedaleko od ruskih voda u aprilu 2019. godine i nosio je pojas za koji je bio pričvršćen mali fotoaparat i na kojem se nalazila kopča na kojoj je pisalo "Oprema Sankt Peterburg", što je dovelo do širenja glasina da je možda ruski špijun, preneo je AP.

Kit je bio težak tonu i 225 kilograma i dugačak 4,2 metra.

Stručnjaci kažu da je poznato da je ruska mornarica obučavala kitove za vojne svrhe.

Foto: Tanjug AP

 

Tokom godina, beli kit je viđen u nekoliko norveških primorskih gradova i brzo je postalo jasno da je veoma pitom i da uživa u igri sa ljudima, navodi NRK.

Norveški javni emiter NRK javio je da su telo kita u subotu pronašli kako pluta u zalivu Risavika u južnoj Norveškoj od strane oca i sina koji su pecali. Beluga, čiji je nadimak bila kombinacija norveške reči za kita – hval – i imena ruskog predsednika Vladimira Putina, podignuta je iz vode dizalicom i odvezena u obližnju luku, gde će je stručnjaci ispitati.

BINUS VIDEO: 

 

Ostavite komentar