Vesti > Svet

Počele vežbe RUSKE MORNARICE: Oglasio se PUTIN i objasnio šta će se događati u Tihom i Arktičkom okeanu

Strateška komandno - štabna vežba "Okean-2024" trajaće do 16. septembra

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

10/09/2024 > 16:20

podeli vest:

Počele vežbe RUSKE MORNARICE: Oglasio se PUTIN i objasnio šta će se događati u Tihom i Arktičkom okeanu
Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Ruske oružane snage prvi put posle tri decenije izvode tako velike komandno-štabne vežbe kao što je Okean-2024, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, učestvujući putem video veze na početku aktivne faze manevara.

- Počinje aktivna faza u kojoj će se razrađivati najsloženije misije, što je moguće bliže borbenim misijama - rekao je Putin, preneo je TASS. 

On je istakao da je ovo prvi put u poslednje tri decenije da Rusija izvodi ovakve vojne vežbe velikih razmera na moru.

Prema rečima predsednika Rusije, vežbe će se istovremeno odvijati u vodama "Tihog i Arktičkog okeana, Sredozemnog mora i Kaspijskog i Baltičkog mora" u kojima će učestvovati ne samo pomorski brodovi, već i dalekometna i vojna transportna avijacija. 

Vežbe ruske mornarice "Okean-2024" počele su danas, a u njima će učestvovati više od 400 ratnih brodova, podmornica i pomoćnih plovila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- U manevrima, koji će se odvijati u vodama Tihog i Arktičkog okeana, Sredozemnog, Kaspijskog i Baltičkog mora, biće uključeno više od 400 ratnih brodova, podmornica i plovila za pomoćnu flotu - navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

U vežbama će učestvovati i više od 120 aviona i helikoptera mornaričke avijacije Ratne mornarice i Vazdušno-kosmičkih snaga, a biće uključeno i oko sedam hiljada komada naoružanja, vojne i specijalne opreme, kao i više od 90 hiljada ljudi.

Strateška komandno-štabna vežba "Okean-2024" trajaće do 16. septembra.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar