Vesti > Svet

Budimpešta i okolina večeras u pripravnosti zbog VODOSTAJA DUNAVA: Oprez i narednih 5 dana

Orban je dodao da su vodostaji ostali ispod nivoa poplava iz 2013. godine, a da se mere zaštite sprovode "mirnim i postojanim tempom".

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

21/09/2024 > 11:32 >> 11:33

podeli vest:

Budimpešta i okolina večeras u pripravnosti zbog VODOSTAJA DUNAVA: Oprez i narednih 5 dana
Foto: AP Photo/Denes Erdos


Budimpešta se priprema za vrh vodenog talasa na Dunavu, što je najavljeno za večeras, a gradonačelnik Gergelji Karačoni izjavio je da je grad potpuno spreman za odbranu od poplava.

Premijer Mađarske Viktor Orban jutros je sa ministrom unutrašnjih poslova Šandorom Pinterom obišao obalu Dunava u Budimpešti.

Orban je, nakon sastanka operativnog štaba za zaštitu od poplava, na konferenciji za novinare rekao da je Mađarskoj ostalo "još pet teških dana" odbrane od poplava, prenosi portal Index.hu. 

Prema njegovim rečima, Dunav bi danas mogao da dostigne vrhunac u Budimpešti, a pažnja će potom biti usmerena na naselja nizvodno od glavnog grada.

Orban je dodao da su vodostaji ostali ispod nivoa poplava iz 2013. godine, a da se mere zaštite sprovode "mirnim i postojanim tempom".

On je dodao da dugotrajno plavljenje opterećuje brane, što povećava rizik od curenja, zbog čega nadležni danonoćno obilaze deonice zaštitnih linija. 

Odbrana od poplava u petak u Mađarskoj je izvedena na dužini od 755 kilometara, za kilometar više nego prethodnog dana, navodi agencija MTI.

Ciklon Boris doneo je obilne padavine centralnoj Evropi, koje su izazvale poplave u kojima su do sada poginule 24 osobe. 

Situacija u Vojvodini

Prema najnovijim podacima RHMZ-a, vodostaj Dunava u Novom Sadu je 386 centimetara, a Igor Kolaković iz Voda Vojvodine izjavio je za Tanjug da nije bilo značajnih promena u prethodna tri dana kako u Srbiji, tako i u prognozama koje stižu iz Mađarske. 

- Mađarska je ustalila svoju prognozu. Vanrednu odbranu očekujemo u Bezdanu i Apatinu, možda Bogojevu, a Bačka Palanka i Novi Sad do granice proglašenja vanredne odbrane - rekao je Kolaković. 

On je dodao i da postoji tendencija porasta Dunava u naredna četiri dana. 

- Redovna odbrana podrazumeva dnevno dežurstvo i pojačan obilazak terena, a vanredna odbrana podrzaumeva celodnevno dežurstvo, znači i noćno, pojačane obilaske nasipa i raspoređivanje opreme po samom terenu - naveo je Kolaković. 
 

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar