Vesti > Svet

ŠTA SMERA PEKING? Kina lansirala interkontinentalnu balističku raketu u vode Pacifika (VIDEO)

Lansiranje je testiralo performanse naoružanja i efikasnost vojne obuke i postiglo je željene ciljeve

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

25/09/2024 > 13:21

podeli vest:

ŠTA SMERA PEKING? Kina lansirala interkontinentalnu balističku raketu u vode Pacifika (VIDEO)
Foto: K1info/Shutterstock


Raketne snage Narodne oslobodilačke armije Kine (PLA) lansirale su danas interkontinentalnu balističku raketu sa lažnom bojevom glavom u vode Pacifika, saopštilo je Ministarstvo nacionalne odbrane.

Navedeno je da je raketa pala u ciljano područje Pacifika i da je lansiranje bilo rutinska aktivnost u okviru godišnjeg plana obuke, kao i da su relevantne zemlje unapred obaveštene o ovoj probi, prenosi agencija Sinhua.

- Lansiranje je testiralo performanse naoružanja i efikasnost vojne obuke i postiglo je željene ciljeve - ističe se u saopštenju kineskog Ministarstva odbrane.

Dodaje se da je lansiranje bilo u skladu sa međunarodnim pravom i da nije bilo usmereno protiv bilo koje zemlje ili cilja.

Američka agencija AP navodi da nije jasno koliko često Kina sprovodi testove na takvoj udaljenosti i podseća da je 1980. godine Kina lansirala interkontinentalnu balističku raketu u Južni Pacifik.

Inače, testiranje je izvršeno u trenutku kada Kina i Rusija izvode zajedničke pomorske vežbe nedaleko od obale Japana. Kina je unapred obavestila relevantne zemlje o testiranju, rnavela je novinska agencija Sinhua u posebnom izveštaju, a ovo je prvi put da je Kina javno objavila uspešno testiranje interkontinentalnog balističkog projektila u Tihom okeanu posle više od četiri decenije.

Ostavite komentar