Vesti > Svet

Šefovi diplomatija zemalja EU nemaju ništa protiv saradnje sa Trampom i ne slažu se sa potpredsednicom Haris

Nijedna zemlja EU, međutim, nije izrazila toliko nade da će Tramp osvojiti i drugi mandat kao Mađarska, navodi Foks njuz.

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

29/09/2024 > 17:56

podeli vest:

Šefovi diplomatija zemalja EU nemaju ništa protiv saradnje sa Trampom i ne slažu se sa potpredsednicom Haris
Foto: AP Photo/Charles Rex Arbogast


Šefovi diplomatija zemalja EU bliskih Sjedinjenim Američkim Državama izjavili su da se ne slažu sa izjavom američke potpredsednice i kandidatkinje demokrata Kamale Haris da se svetski lideri smeju bivšem predsedniku i kandidatu republikanaca Donaldu Trampu.

Šefovi diplomatija zemalja EU koji su učestvovali na 79. zasedanju Generalne skupštine UN rekli su, komentarišući ocenu Kamale Haris koju je iznela tokom predsedničke debate u septembru, da će sarađivati sa onim ko  bude pobedio na predsedničkim izborima u SAD, prenosi Foks njuz.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da će Italija, ako Tramp bude novi predsednik, sarađivati sa njim kao i pre kada je bio na čelu SAD, dodajući da je Italija prijatelj Amerike.

- Za nas su transatlantski odnosi ključna strategija naše spoljne politike - istakao je Tajani.

Šefovi diplomatija Litvanije i Češke, Gabrielius Landsbergis i Jan Lipavski, istakli su da će izbor prepustiti američkim glasačima.

- Moja uloga nije da komentarišem takve političke izjave - rekao je Lipavski, ali je pohvalio Trampovu “snažnu” poruku o izdvajanjima za odbranu, za koju je izrazio nadu da će je Evropa i dalje podržavati usled ruske agresije protiv Ukrajine.

Landsbergis je naveo da je odnos Litvanije i SAD “više od politike” i ponovio da će, ko god bude pobedio na izborima u SAD, morati da se fokusira na poruku o izdvajanjima za odbranu za koju se Tramp zalagao tokom prvog predsedničkog mandata.

Nijedna zemlja EU, međutim, nije izrazila toliko nade da će Tramp osvojiti i drugi mandat kao Mađarska, navodi Foks njuz.

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da mađarska vlada ima “ogromna očekivanja” od nove Trampove administracije ako on pobedi.

- Mi imamo ogromna očekivanja jer verujemo da bi administracija predsednika Trampa mogla da reši mnoge od velikih kriza koje nam daju dosta razloga za zabrinutost - rekao je Sijarto.

On je dodao da zaista nije video da se bilo ko smeje Trampu.

- Video sam da se mnogi plaše. Boje se američkog predsednika koji je pošten, koji nije talac liberalnog mejnstrima i predstavlja patriotsku poziciju, i jasno kaže da je Amerika na prvom mestu - naveo je Sijarto. 

BONUS VIDEO:



 

Ostavite komentar