Vesti > Svet

Pogledajte šta se dogodilo na nebu iznad Aljaske! Dramatičan susret RUSKOG I AMERIČKOG BORBENOG AVIONA (VIDEO+FOTO)

Manevar "udara glavom", tzv. "udarac glavom", smatra se krajnje neprofesionalnim iz blizine

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

01/10/2024 > 08:45

podeli vest:

Pogledajte šta se dogodilo na nebu iznad Aljaske! Dramatičan susret RUSKOG I AMERIČKOG BORBENOG AVIONA (VIDEO+FOTO)
Foto: Department of Defense via AP


Neverovatan incident zabeležen je prošle nedelje na nebu iznad Aljaske, a snimak je objavila severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD). 

Naime, par borbenih aviona F-16C poleteo je da operativno presretne par ruskih strateških bombardera Tu-95 i njihovu borbenu pratnju. Međutim, u jednom trenutku ruski borbeni avion Su-35, kako piše portal "D Var Zone", koji je inače izvodio manevar leta "udarom glavom" našao se na veoma maloj udaljenosti od američkog borbenog aviona F-16C, presecajući mu put.

Prema pisanju portala, ovo je najdramatičniji snimak ovako bliskog susreta ruskih i američkih pilota od kada je posada strateškog bombardera B-52 doživela sličan bliski susret sa Rusima 2020. godine iznad Crnog mora.

Video koji je objavio NORAD, snimljen akcijskom kamerom od 360 stepeni postavljenom u pilotskoj kabini F-16C, jasno demonstrira koliko je pilot američkog borbenog aviona bio uznemiren manevrom Su-35.

Kako dalje piše gorepomenuti portal, manevar "udara glavom", tzv. "udarac glavom", smatra se krajnje neprofesionalnim iz blizine.

- Ove vrste ludorija su se dešavale decenijama tokom Hladnog rata. Ali u poslednje vreme, ovi i slični manevri su postali plodniji kako se globalna bezbednosna situacija pogoršavala. Kina je takođe poznata po izvođenju sličnih vratolomija. Američko vazduhoplovstvo koristi 'udarac glavom' da bi pridobio pažnju zalutalih aviona, ali ne na tako agresivan način - zaključuje vojni portal.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar