Vesti > Svet

"Izabrao sam slobodu!" Osnivač Vikiliksa tvrdi da je PUŠTEN IZ ZATVORA jer je priznao krivicu za NOVINARSTVO

Asanž je rekao da je sloboda govora na "mračnom raskršću"

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

01/10/2024 > 11:14

podeli vest:

"Izabrao sam slobodu!" Osnivač Vikiliksa tvrdi da je PUŠTEN IZ ZATVORA jer je priznao krivicu za NOVINARSTVO
Foto: AP Photo/Pascal Bastien


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (53) rekao je danas da je pušten iz zatvora jer je priznao krivicu za novinarstvo, a ne zato što je pravni sistem funkcionisao, objavio je Gardijan.

On je evropskim poslanicima rekao da je priznanje krivice po optužbama za špijunažu SAD bilo neophodno, jer pravni i politički napori da se zaštiti njegova sloboda nisu bili dovoljni, prenosi Gardijan.

- Na kraju sam izabrao slobodu umesto neostvarive pravde. Danas sam slobodan nakon godina zatvora jer sam se izjasnio krivim za novinarstvo - rekao je Asanž pred Odborom za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope PACE u Strazburu u svom prvom javnom obraćanju otkako je oslobođen u junu.

Foto: AP Photo/Pascal Bastien

 

Rekao je da se nada da njegovo današnje svedočenje može da posluži za isticanje slabosti, postojećih mera zaštite i pomoći onima čiji su slučajevi manje javni, ali koji su jednako ranjivi.

Asanž je rekao da je sloboda govora na "mračnom raskršću".

- Bojim se da će biti prekasno ako institucije poput Parlamentarne skupštine Saveta Evrope ne shvate ozbiljnost situacije. Svi treba da učinimo svoj deo kako bismo osigurali da se svetlo slobode nikada ne ugasi, da će potraga za istinom živeti i dalje i da glasovi mnogih ne budu ućutkani interesima nekolicine - rekao je on.

Napomenuo je da novinari ne bi trebal da budu progonjeni zbog obavljanja svog posla. "Novinarstvo nije zločin", naglasio je Asanž.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar