Vesti > Svet

Konzul Srbije za K1 iz SREDIŠTA RATA! Bilo je aktivirano 2.099 sirena...

Oko 9 miliona stanovnika naizmenično je boravilo u skloništima, objasnio je naš konzul u Izraelu

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

02/10/2024 > 10:41

podeli vest:

Konzul Srbije za K1 iz SREDIŠTA RATA! Bilo je aktivirano 2.099 sirena...
Aleksandar Nikolić u Uranku - Foto: AP Photo/Baz Ratner/K1 televizija


Na Bliskom istoku situacija eskalira. Izrael je pokrenuo opsežnu kopnenu ofanzivu, dok je Amerika izrazila jasnu podršku ovoj vojnoj akciji.

U međuvremenu, Iran je odgovorio ispaljivanjem stotina balističkih raketa, dodatno podgrevajući već zategnute odnose u regionu.

U emisiju "Uranak" na televiziji K1, iz Izraela se javio naš konzul Aleksandar Nikolić, koji je opisao do detalja šta se dešavalo prethodne noći, ali i kakva je situacija u Izraelu.

- Noć je protekla mirnije. Pola sata nakon ponoći ukinute su mere ograničenja koje je uvela lokalna komanda za pozadinske snage u centralnom i južnom delu zemlje. Ograničenja su ostala na snazi samo u severnom Izraelu, počev od predgrađa Haife, poznatih kao Kajot, pa sve do zapadne Galileje, gde je i dalje na snazi zabrana okupljanja na otvorenom za više od 30 osoba, dok je u zatvorenim prostorima dozvoljeno do 300 osoba. Međunarodni aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo je otvoren, ali samo 15 avio-kompanija nastavlja s letovima, dok ostale i dalje imaju suspenziju. Važna informacija za nas je da dve izraelske avio-kompanije i dalje održavaju direktne letove za Beograd - rekao je Nikolić i dodao: 

- Između 19:30 i 20:30 po lokalnom vremenu, aktiviralo se 2.099 sirena usled lansiranja 181 balističkog projektila tipa zemlja-zemlja iz Irana. Ovi projektili su ušli u izraelski vazdušni prostor, ali nisu svi bili presretnuti jer ne postoji potpuno hermetičko zatvaranje neba. Dve osobe su povređene u Tel Avivu, dok je u obližnjem predgrađu Podešara, u području Dan, oštećeno oko 100 zgrada. Balistički napadi zahvatili su ključne urbane centre, od severne granice s Libanom pa sve do severnog dela pustinje Negev, južno od izraelske regije. Oko devet miliona stanovnika naizmenično je boravilo u skloništima - objasnio je naš ambasador u Izraelu.

Foto: AP Photo/Baz Ratner/K1 televizija

 

On je opisao i kako je izgledao sinoćni napad: 

- Tih 50 minuta u zaštitnoj sobi s decom, u četiri navrata, ovog puta su izgledala sasvim drugačije. Detonacije su bile mnogo prodornije, a najstrašniji je bio tupi zvuk projektila, nešto što do sada nismo doživeli. Strah i briga su sada prisutniji, a očekuje se i reakcija ovdašnjih vlasti. U ovo predvečerje praznika, sve je daleko od spokoja i porodičnog raspoloženja.

Aleksandar Nikolić objašnjava da li se u Izraelu oseća potpuno ratno stanje:

- Samo pola sata nakon što je odobreno napuštanje zaštitnih soba i skloništa od strane komande pozadine, započele su prve aktivnosti ka normalizaciji života. U centralnom i južnom delu zemlje, pa sve do predgrađa Haife, severne mediteranske luke, život se, uprkos svemu, odvija. Olakšavajuća okolnost je što neće biti nastave narednih dana zbog praznika, ali iako su sportske utakmice i kulturne manifestacije otkazane, život se koliko - toliko nastavlja. Postoje naznake da će i dalje biti pokušaja normalizacije. Ipak, niko ovde nije naivan. Svi su pažljivo uz sredstva javnog informisanja, posebno hebrejske portale. Vojni analitičari predviđaju neku vrstu reakcije, što dodatno pojačava tenziju i nesigurnost. Situacija liči na naziv filma "Nešto između".

U trenutnoj kriznoj situaciji, posebna pažnja posvećuje se našim državljanima koji borave u Izraelu. Prema dostupnim podacima, u zemlji se nalazi oko 2,500 građana Srbije, od kojih većina ovde ima dugogodišnje prebivalište i osnovne životne aktivnosti. Kada je reč o nerezidentima, većinom su to doktoranti i postdoktoranti na prestižnim izraelskim univerzitetima, kao i stručnjaci iz oblasti sporta.

- Sinoć smo bili u kontaktu, a juče sam zabeležio 24 evidentirana poziva. U ovakvim okolnostima, naši državljani pokazali su izuzetno disciplinovano i smireno ponašanje, bez znakova panike - istaknuto je u razgovoru.

Nikolić je objasnio kako izgledaju skloništa i sigurne sobe:

- Reč je o stanovima ili privatnim kućama gde je jedna soba predviđena za ovu svrhu, s tačno definisanim specifikacijama za vrata i prozore. Debljina zidova je značajno veća u odnosu na obične prostorije. Kada se oglase sirene, porodice ili zaposleni odmah se upućuju u te prostorije. Što se tiče sirena, postojalo je samo oko 18 minuta opšteg upozorenja da su lansirane balističke rakete tipa zemlja-zemlja. Sirene se obično oglase minut i po pre detonacije. Sinoć su detonacije bile posebno neprijatne, snažnije nego ikada ranije.

Na pitanje koji su saveti ambasada, svojim građanima koji se nalaze u Izraelu, Nikolić kaže: 

- Zajednički imenitelj je bespogovorno praćenje uputstava i naredbi ovdašnje komande pozadine, jer ovde zaista život može biti ugrožen u ovakvim situacijama. Jučerašnje detonacije su se dogodile veoma brzo. Pojavile su se prve informacije da je Izrael obavešten o razmeštanju projektila pre lansiranja. Deca su bila na sportskim aktivnostima, majke s bebama, a u centralnom i južnom delu zemlje sve se odvijalo toliko brzo, da je za manje od sat vremena došlo do detonacija. U tim trenucima ne razmišljate o širim porukama, već se fokusirate na trenutnu situaciju. Svaka zemlja se obraća svojim građanima na svoj način, a trenutno je najvažnije pratiti situaciju, ostati u kontaktu i slediti uputstva komande.

Ambasador Srbije u Izraelu o očekivanjima novih napada.

- Izrael je postavio dva ključna cilja—jedan se odnosi na severno ratište, u oblasti oko i preko linije razgraničenja s Libanom, a drugi na tragične događaje u pojasu Gaze. Kada govorimo o severu, cilj je stvaranje uslova za povratak 70.000 interno raseljenih Izraelaca u njihove domove, na prostoru od pet do deset kilometara od linije razgraničenja s Libanom. Bitno je naglasiti da su u ovu situaciju uključeni svi segmenti izraelskog društva: Jevreji, muslimanski Arapi, hrišćani, Beduini, Čerkezi, Druzi, kao i stanovnici gradskih i ruralnih područja - kaže naš ambasador i dodaje: 

- Na jugu, glavni cilj je oslobađanje 101 taoca, među kojima je i naš državljanin Alon Oen. Ključno pitanje koje se postavlja u vezi s narednim danima je da li će ovi događaji doprineti postizanju ovih ciljeva ili će situacija ući u začarani krug. I dalje postoji velika neizvesnost, s mnogo više pitanja nego odgovora, dok svi segmenti civilnog života trpe pod teretom ove krize - privreda, trgovina, a i budžetski deficit, planiran na 1,2%, već je prešao pet procenata. Kreditni rejting zemlje je ugrožen. prkos zebnji, postoji konsenzus da su ova dva cilja ključna i da bi mogla biti polazne tačke za eventualno primirje, koje bi dovelo do okončanja ovih 12 tragičnih meseci - zaključio je Aleksandar Nikolić u emisiji "Uranak" na televiziji K1.

BONUS VIDEO:

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar