Vesti > Svet

Eskobarov unuk SPALJEN u Ukrajini: Ratovao kao najamnik u Kurskoj oblasti!

Zaraćene strane vrbuju pse rata i podatke o poginulima prikupljaju iz čitulja objavljenih na internetu

Izvor: K1info/republika.rs

Autor: Nemanja Negovanović

07/10/2024 > 21:47

podeli vest:

Eskobarov unuk SPALJEN u Ukrajini: Ratovao kao najamnik u Kurskoj oblasti!
Foto: screensho YouTube @MafiaTube0


Unuk  narko-barona Pabla Eskobara poginuo je u ruskoj Kurskoj oblasti. 

On je ratovao kao  ukrajinski najamnik. 

Rodrigo Eskobar Gavirija (37) proveo je na frontu samo tri dana pre nego što ga je s nekoliko drugih vojnika ubila zapaljiva avio-bomba od pola tone.

Zaraćene strane vrbuju pse rata i podatke o poginulima prikupljaju iz čitulja objavljenih na internetu i novinama širom sveta. Vest o smrti Rodriga Eskobara Gavirije objavio je kolumbijski El tiempo, dok su ukrajinski izvori to demantovali.

Foto: screensho YouTube @MafiaTube0

 

Ova vest zbunila je i Moskvu. Ruski TV Carigrad navodi da se u vojnim krugovima samo nagađa šta je Rodriga Eskobara Gaviriju navelo da ratuje za Ukrajinu.

- Mladi Eskobar verovatno nije imao problema s novcem, pa se pretpostavlja da je prihvatio nacističku ideologiju u Južnoj Americi. Većina Eskobara je u Argentini, koja je posle Drugog svetskog rata postala druga domovina za poražene Nemce. Njihovi potomci još pričaju bajke o herojskoj prošlosti Hitlerove Nemačke. Ipak, Eskobarov unuk verovatno nije ni stigao da puca na ruske vojnike - navodi TV Carigrad, čiji je vlasnik Konstantin Malofejev blizak Kremlju, pa i samom Vladimiru Putinu.

Latino veterani rizikuju zbog malih penzija

Najamnika iz Kolumbije i drugih država Latinske Amerike ima dosta u ukrajinskoj vojsci.

Tako su Rusi prošle sedmice isterali iz sela Makejevke bataljon od 350 Kolumbijaca i Peruanaca, posle čega su svuda osvanule čitulje najamnika.

Kolumbija ima najveću vojsku u Južnoj Americi i nakon decenija borbe protiv pobunjenika i oružanih formacija narko-kartela ostalo je mnogo veterana s borbenim iskustvom.

Međutim, vojnici primaju male penzije, pa se često prijavljuju u strane vojske da bi izdržavali porodice. U Ukrajini zarađuju najmanje 750 evra mesečno, što je za njih značajna suma.

Oni mnogo ginu, a dosta ih je i u zarobljeništvu kod Rusa, koji objavljuju fotografije iz njihovih telefona.

Nedavno su u Venecueli pritvorena dva kolumbijska vojnika koja su se borila na strani Ukrajine. Oni su izručeni Rusiji, gde im preti kazna do 15 godina zatvora.

Kako se navodi, poginuli najamnik po direktnoj liniji je unuk brata narko-barona Roberta de Jezusa Eskobara Gavirije zvanog El Osito (Meda), koji je bio suosnivač Medeljinskog narko-kartela.

Učestvovao je u čuvenom bratovljevom bekstvu, kad je narko-baron spalio dva miliona dolara da ogreje porodicu, ali se odvojio.

Predao se vlastima nakon što je policija opkolila i ubila Pabla Eskobara u Medeljinu 1993. U zatvoru je Roberto izgubio jedno oko i sluh kad je eksplodirala koverta s pismom koju mu je poslao Los Pepes, grupa narko-dilera koje je progonio Pablo Eskobar.

Foto: Printscreen

 

Roberto je pušten na slobodu 2006. i napisao knjigu u kojoj je opisao kako su pacovi i voda uništili milijarde dolara u skladištu.

On je 2016. tražio milijardu dolara od Netfliksa jer je koristio delove njegove knjige u seriji "Narkos".

Naredne godine Karlos Munjoz Portal, koji je za Netfliks tražio lokacije za snimanje, ubijen je u svom automobilu u Meksiku.

Roberto Eskobar je negirao da je umešan u to i predložio da angažuje plaćene ubice da čuvaju zaposlene Netfliksa.

Ova kompanija i Roberto nagodili su se nekoliko meseci kasnije, a iznos je ostao tajna za javnost.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar