Vesti > Svet

HITNA EVAKUACIJA U NEMAČKOJ: Najveća od Drugog svetskog rata!

Evakuaciona zona u radijusu od 500 metara uspostavljena je oko mesta gde je bomba locirana

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

11/10/2024 > 22:22

podeli vest:

HITNA EVAKUACIJA U NEMAČKOJ: Najveća od Drugog svetskog rata!
Foto: Tanjug/AP


Vlasti Kelna evakuisale su tri bolnice i hiljade domaćinstava nakon otkrića neeksplodirane bombe iz Drugog svetskog rata.

Bomba američke proizvodnje, težine 1.000 kilograma, sa prednjim i zadnjim detonatorom, pronađena je tokom građevinskih radova na novom bolničkom kampusu, piše The Guardian.

Složena procedura evakuacije bila je planirana otkako su započeti radovi na iskopavanju pre oko šest meseci, zbog straha da bi na tom području mogla biti pronađena neeksplodirana sredstva.

Evakuaciona zona u radijusu od 500 metara uspostavljena je oko mesta gde je bomba locirana.

Foto: Tanjug/AP

 

Gradske vlasti su izjavile da bi se na tom području, prema proceni stručnjaka, moglo nalaziti još osam bombi. Ova tvrdnja može biti potvrđena jedino iskopavanjima, dodali su.

Operacija evakuacije, u kojoj je učestvovalo oko 1.300 bolničara, policija, vatrogasci, osoblje hitnih službi, medijska kampanja i 800 volontera, tokom koje su svi kucali na vrata stanovnika kako bi ih obavestili da moraju napustiti domove, opisane su od strane gradskih vlasti kao najveća i najopsežnija operacija evakuacije od 1945. godine.

Gradski portparol rekao je da su dve bolnice evakuisane u četvrtak, a treća u petak, zajedno sa 10.000 stanovnika grada.

Pacijenti su prebačeni u druge bolnice ili u privremeno izgrađena skloništa. Stanovnicima je ponuđeno da se sklone u škole koje su tog dana bile zatvorene.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar