Vesti > Politika

VUČIĆ najavio posetu nemačkim rudnicima LITIJUMA

Predsednik je razgovor sa Šolcom okarakterisao kao odličan i dodao da veruje da će Srbija nastaviti veoma dobru saradnju sa Nemačkom

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

07/10/2024 > 18:00

podeli vest:

VUČIĆ najavio posetu nemačkim rudnicima LITIJUMA
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da će uskoro sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom otići da vidi kako izgledaju rudnici litijuma te zemlje, dodajući da je uveren da će Nemačka obezbediti poziv i predstavncima medija da posete rudnike.

- A on (Šolc) me je obavestio da mu je češki premijer Petr Fijala upravo saopštio da Češka kreće u izgradnju litijumskog rudnika. I oni će krenuti u razgovore, da li od toga da naprave jedan veliki, najveći u Evropi, ili će da prave dva, koja bi bila u prva tri najveća u Evropi - rekao je Vučić novinarima u Hamburgu nakon susreta sa Olafom Šolcom.

Dodao je da će Srbija narednih dana potpisati važan ugovor sa američkom firmom UGTR za izgradnju više od jednog gigavata instalirane snage solarnih parkova, sa, kako je naveo, balansirajućim kapacitetima od 200 do 250 megavata.

- To je za nas strašno važno, jer ne možete bez balansiranja energije da ubacite u mrežu, makar i proizvodili tu energiju, komplikovan je proces - dodao je Vučić. 

Razgovor sa Šolcom je okarakterisao kao odličan i dodao da veruje da će Srbija nastaviti veoma dobru saradnju sa Nemačkom.

Vučić boravi u Hamburgu, gde učestvuje na Hamburškoj konferenciji o održivosti.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar