Vesti > Svet

Počasni konzul Srbije u IZRAELU o trenutnoj situaciji: "Ove dve stvari najviše brinu stanovništvo"

On je objasnio kako izraelski mediji komentarišu slučaj sa UN i povređenim vojnicima, koji je naišao na veliku osudu širom sveta

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

15/10/2024 > 12:55

podeli vest:

Počasni konzul Srbije u IZRAELU o trenutnoj situaciji: "Ove dve stvari najviše brinu stanovništvo"
Foto: K1 televizija


Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu, uključio se u emisiju "Kec na jedanaest" na televiziji K1 i podelio svoja zapažanja o trenutnoj situaciji u regionu.

Roj bespilotnih letelica i bezbednost stanovništva

- Ovde se koristi izraz roj. Naime, reč je o roju bespilotnih letelica ili dronova. Govorimo o četvrtom talasu, kada PVO, koristeći sve najsavremenije instrumente operisanja, kao i opšte vazduhoplovstvo, nije uspelo da obori sve letelice. Posebno treba naglasiti da neka od tih letelica može da izmakne. Dva najteža incidenta su se dogodila, pri čemu je jedan od njih bio veliko upozorenje - napad na Dom penzionera u gradu Herclija, koji se nalazi u Tel Avivskom okrugu, najgušće naseljenom delu zemlje. Srećom, tada nije bilo ljudskih žrtava, ali nažalost, samo dva dana kasnije, posledice su bile fatalne - pet osoba je stradalo, devet je teško ranjeno, dok je još četrnaest ljudi povređeno srednje i lakše - rekao je Aleksandar Nikolić.

Briga o civilima i teroristički napadi

- Ovo je sada postalo jedna od najvećih briga stanovništva, jer tokom poslednjih dana nisu sve bespilotne letelice oborene. Druga briga, koja se pojavila u proteklih nedelju dana, su učestaliji teroristički napadi. Evo, i danas pre sat vremena, dogodio se jedan takav napad na autoputu broj četiri, pored grada Javnea, što je na razgraničenju centralnog i južnog okruga zemlje, gde je jedna osoba stradala. Sam terorista je eliminisan, a ovde govorimo o sve učestalijoj pojavi. Pored uobičajenog, nažalost, svakodnevnog raketiranja - juče je zabeleženo više od 110 raketa - ovo više ne obuhvata samo severni deo zemlje, već i područje između Haife i Tel Aviva. Sada se suočavamo s obe ove pojave - rekao je on.

Zabrinutost tokom hebrejskog praznika

- Poslednji dani ukazuju na to da je stanje složenije i da je oprez još neophodniji. Kada samo jedna bespilotna letelica lansira i prodre u vazdušni prostor, ona je vrlo mala i leti nisko, što predstavlja poseban problem za mogućnosti njenog uništenja. Sada se može dogoditi da se aktivira veliki broj sirena. Govorimo o velikom broju naselja i gradova, uključujući i arapska sela. Predostrožnost ide do te mere da je opseg onih koji su upozoreni i kojima je naređeno da se odmah upute u standardizovane zaštitne sobe i skloništa daleko širi, kako bi se učinilo sve što je moguće da se zaštiti stanovništvo - rekao je on.

Raseljena lica

- Nedostatak jasne vizije postavlja pitanje do kada će se ova patnja civilnog stanovništva nastaviti. Da li su zaista dva proklamovana ratna napora, bar u ovoj fazi, dovoljna da dovedu do nekih preduslova za bilo kakvu vrstu primirja? Ovo zavisi od uslova za povratak sedamdeset hiljada interno raseljenih lica na severu zemlje, kao i oslobađanja 101 kidnapovanih talaca u pojasu Gaze, među kojima je i jedan naš državljanin, Alon Oel - rekao je on.

Foto: K1 televizija

Počasni konzul Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić

Atmosfera je potpuno poremećena

- Postavlja se pitanje gde je korelacija između ove dve stvari, zbog čega moram da kažem da je ovde zabrinutost na jednom višem stepenu, a sve se ovo dešava tokom hebrejskog praznika. Atmosfera je potpuno poremećena, a manifestacije o kojima smo govorili među običnim stanovništvom, posebno majkama sa malom decom, dodatno pogoršavaju situaciju - rekao je on.

Aleksandar Nikolić je objasnio kako izraelski mediji komentarišu slučaj sa UN i povređenim vojnicima, koji je naišao na veliku osudu širom sveta. 

- Svi ovdašnji mediji prenose ono što su izjavili zvaničnici Izraela, a to je da je više puta upozoravano i traženo da se adekvatno reaguje na različita dejstva u tim delovima južnog Libana koji su zahvaćeni ratom. Ni na koji način ne može se pomisliti da je postojala namera da se bilo ko od pripadnika UN ugrozi. Naprotiv, oni su bili blagovremeno obavešteni, a sve se to može podvesti pod kontekst izuzetno složene situacije u kojoj se nalaze svi prisutni u tom delu južnog Libana - rekao je on.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar