Vesti > Svet

Da li ubistvo Sinvara znači KRAJ RATA u Gazi? Zapadni lideri pozvali na oslobađanje talaca!

Izrael je tokom dana sproveo provere, uključujući DNK nalaze, kako bi se utvrdilo da li je Sinvar među nekoliko ubijenih

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Petričević

17/10/2024 > 21:01

podeli vest:

Da li ubistvo Sinvara znači KRAJ RATA u Gazi? Zapadni lideri pozvali na oslobađanje talaca!
Foto: Tanjug/AP


Zapadni lideri danas su, nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, pozvali oslobođenje talaca i okončanje rata u Pojasu Gaze i ponovo osudili napad militanata na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, izjavio je danas da mu vođa militanata ''neće nedostajati'', istakavši da su ''svi saveznici'' osudili napad ove grupe na Izrael 7. oktobra.

- Ja sam ih (Hamas) osudio, svi saveznici su ih osudili. Svaka razumna duša na svetu ih je osudila - rekao je Rute.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je saosećanje sa žrtvama Hamasa i poručio da ta zemlja zahteva oslobađanje svih talaca koji se i dalje nalaze u Gazi, prenosi Gardijan.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je Hamas da ''odmah oslobodi sve taoce i položi oružje'', istakavši da patnja naroda Gaze mora da se završi.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani rekao je da se nada da će ubistvo Sinvara "dovesti do prekida vatre u Gazi", dok je britanski ministar odbrane Džon Hili poručio da ''lično neće oplakivati'' smrt lidera militanata.

Foto: Tanjug AP

 

Potpredsednica SAD i demokratska kandidatkinja Kamala Haris izjavila je da ovaj trenutak pruža šansu da se okonča rat u Pojasu Gaze.

- Pravda je zadovoljena. Sinvar je odgovoran za ubistvo hiljada nevinih ljudi, uključujući žrtve 7. oktobra i taoce ubijene u Gazi - rekla je Haris.

Ona je izrazila nadu da će uskoro početi ''dan posle bez Hamasa'' na vlasti u palestinskoj enklavi, preneo je Rojters.
Izraelski šef diplomatije Izrael Kac, premijer Benjamin Netanijahu, IDF i Šin Bet večeras su potvrdili da je Sinvar ubijen u sredu u južnoj Gazi, ali Hamas još nije izdao saopštenje.

Foto: Tanjug AP

 

Izrael je tokom dana sproveo provere, uključujući DNK nalaze, kako bi se utvrdilo da li je Sinvar među nekoliko ubijenih Palestinaca.

Sinvar je rođen u Kan Junisu, a za vođu Hamasa u Gazi izabran je 2017.

Imenovan je početkom avgusta za političkog vođu te militantne palestinske grupe, nakon ubistva lidera Ismaila Hanijea u Teheranu.

Sinvar (61) stoji iza napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, od kada ga izraelska vojska traži u enklavi.

On je proveo 23 godine u izraelskim zatvorima pre nego što je pušten 2011. godine u okviru razmene zatvorenika.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar