Vesti > Svet

TRAMP: Zelenski je KRIV za početak RATA u Ukrajini! Jednu stvar mu najviše zameram!

Bivši republikanski predsednik je kritikovao Zpredsdnika ukrajine, ponovo ga nazivajući "najvećim trgovcem na svetu"

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

18/10/2024 > 10:05

podeli vest:

TRAMP: Zelenski je KRIV za početak RATA u Ukrajini! Jednu stvar mu najviše zameram!
Foto: AP Photo/Evan Vucci


Donald Tramp u četvrtak je okrivio ukrajinskog predsednika Zelenskog da je pomogao započeti rat s Rusijom i time dao naslutiti radikalan zaokret politike prema Ukrajini ako pobedi na izborima 5. novembra.

Zbog milijardi dolara američke vojne pomoći Ukrajini od početka rata 2022. godine, bivši republikanski predsednik je u kampanji kritikovao Zelenskog, ponovo ga nazivajući "najvećim trgovcem na svetu".

Tramp je takođe kritikovao ukrajinskog čelnika zbog toga što nije nastojao postići mir s Moskvom te je predložio da se Ukrajina odrekne dela teritorija u korist Rusije kako bi se postigao mirovni sporazum, ustupak koji Kijev smatra neprihvatljivim.

Foto: AP Photo/Richard Drew

 

Tramp je u podcastu PBD kod Patricka Bet-Davida u četvrtak otišao i korak dalje. Rekao je da je Zelenski taj kojeg se treba kriviti ne samo zbog toga što nije okončao rat, nego zbog toga što je pomogao da izbije.

- To ne znači da mu ne želim pomoći, jer jako žalim te ljude. Nego nikad nije trebao dopustiti da taj rat počne. U ratu su svi gubitnici - rekao je Tramp.

Zelenski je Trampu na sastanku u Njujorku u septembru predstavio svoj "plan pobede" kojim bi se završio rat, a susret je prema rečima obojice čelnika bio srdačan.

Međutim, Trampovi javni komentari daju naslutiti da će smanjiti pomoć Ukrajini ako pobedi kandidatkinju Demokratske stranke i potpredsednicu Kamalu Haris. Ponavljao da će završiti sukob kada preuzme mandat u januaru, ali nije objasnio kako. 

Haris je obećala nastavak podrške Ukrajini, a pobedu ukrajinske nacije istaknula je kao američki nacionalni sigurnosni interes. Više je puta kritikovala Trampa zbog toga što se ne želi suprotstaviti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar