Vesti > Svet

Isplivao SKANDALOZNI SNIMAK iz Gaze! Tajni tunel ispod KUĆE, sve je bilo "namešteno"? (VIDEO)

Tvrde da je ofanziva IDF-a na Kan Junis navela Sinvara da pobegne i sakrije u tunel izgrađen za VIP osobe Hamasa

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

20/10/2024 > 09:10

podeli vest:

Isplivao SKANDALOZNI SNIMAK iz Gaze! Tajni tunel ispod KUĆE, sve je bilo "namešteno"? (VIDEO)
Foto: printskrin/x


Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su snimak na kojem se navodno vidi kako vođa Hamasa Jahja Sinvar u noći pre napada 7. oktobra beži sa svojom porodicom u kompleks tunela ispod svoje kuće u Kan Junisu, u Pojasu Gaze.

Takođe, se na snimku vidi kako Sinvar nosi opremu i potrepštine za duži boravak pod zemljom. Prema IDF-u, snimak je pronađen u Gazi pre nekoliko meseci.

- Čak i uoči brutalnog masakra, Sinvar je bio zauzet svojim preživljavanjem i opstankom svoje porodice - rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari na konferenciji za novinare na kojoj pokazuje snimak. 

- Nekoliko sati pre masakra, Sinvar i njegova porodica su sami pobegli u tunel.

Kako kaže, satima su "išli napred-nazad" s vrećama hrane, vode, jastucima, televizorom, madracima i drugim potrepštinama za duži boravak.

- Satima pre masakra, Sinvar je brinuo samo o sebi i svojoj porodici, dok je teroriste slao za ubilački napad na izraelsku decu, žene i muškarce - dodaje Hagari. 

- Između ostalog, ovi snimci su naveli IDF i Šin Bet da suze područje potere za Sinvarom. Jurili smo ga i naterali da se ponaša kao traženi begunac - kaže on.

Hagari kaže da je IDF u februaru stigao do "podzemne tvrđave" koju je Sinvar izgradio, ali je on pobegao neposredno pre toga.

Kaže da je IDF tu pronašao toalet, tuš, kuhinju, krevete, uniforme, sefove, mnogo novca, dokumenata i druge stvari.

- Nekoliko puta naše snage su mu bile veoma blizu i stizale su do mesta na kojima je boravio neposredno pje nego što je uspeo da pobegne - kaže Hagari.

Postojao tunel za VIP osobe Hamasa?

On kaže da je ofanziva IDF-a na Kan Junis navela Sinvara da pobegne u Rafah, gde se potom sakrio u tunel izgrađen za VIP osobe Hamasa u naselju Tel Sultan. 

- Kompleks je imao sve što mu je bilo potrebno, televiziju, hranu, sofe, krevete, sredstva komunikacije i kontrole. Tamo smo na maramici pronašli njegov DNK uzorak - kaže Hagari.

On kaže da se prema obaveštajnim podacima IDF-a, proteklih godinu dana Sinvar skrivao većinu vremena u podzemlju na području između Kan Junisa i Rafaha, "a izašao je samo da pobegne, u pratnji telohranitelja i sa dokumentima, potvrdama, oružjem i novcem u njegovom posedu."

Podsetimo, u sredu su vojnici IDF-a sa Bislamačkom brigadom uočili u njihovoj blizini trojicu naoružanih napadača i sukobili se s njima. Jedan od njih, za koji se kasnije otkrilo da je Sinvar, odvojio se od druge dvojice muškarca i kasnije je ubijen.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar