Vesti > Svet

Cela Kuba u mraku! Otkazala jedna od najvećih elektrana na ostrvu! Za sve optužuju Trampa

U petak zbog nedostatka struje zatvorene škole i pojedini šalteri

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

19/10/2024 > 19:40

podeli vest:

Cela Kuba u mraku! Otkazala jedna od najvećih elektrana na ostrvu! Za sve optužuju Trampa
Foto: Tanjug/AP


Kubanska električna mreža urušila se rano jutros po drugi put, a cela zemlja je ponovo pogođena nestankom struje, javili su državni mediji.

Do novog potpunog prekida u snabdevanju strujom na području cele Kube došlo je samo nekoliko sati nakon što su vlasti objavile da se uspostavlja snabdevanje strujom, nakon jučerašnjeg prekida koji je takođe pogodio celu zemlju.

KubaDebate, jedan od ostrvskih državnih medija, naveo je da je kubanski elektroenergetski operater (UNE) prijavio u 6.15 sati ujutru "potpuno isključenje nacionalnog elektroenergetskog sistema", kao i da se radi na njegovom ponovnom uspostavljanju, preneo je Rojters.

Električna mreža na Kubi se prvi put srušila juče oko podneva, nakon što je otkazala jedna od najvećih elektrana na ostrvu, ostavljajući više od deset miliona ljudi bez struje.

I pre potpunog kolapsa mreže, nedostatak struje primorao je kubansku vladu u petak da zatvori škole, neke državne službe i poslove koji nisu neophodni, da bi se postigle uštede u potrošnji.

Operater mreže još nije dao nikakve detalje o tome šta je prouzrokovao da se mreža ponovo sruši danas, ili koliko dugo će biti potrebno da se ponovo uspostavi elektrosnabdevanje.

Kubanska vlada navela je ranije da su restrikcije struje, koje su često trajale deset do 20 sati dnevno širom ostrva, posledica povećanje potrošnje struje, nestašice goriva i nedovoljno dobro održavanih elektrana, usled nedostatka delova.

Snažni vetrovi koji su počeli uraganom Milton prošle nedelje doprineli su smanjenju sposobnosti ostrva da dobija gorivo sa čamaca na moru za napajanje svojih elektrana, naveli su zvaničnici.

Isporuke goriva na ostrvo su značajno opale ove godine, nakon što su nekada ključni snabdevači Venecuela, Rusija i Meksiko, smanjili izvoz na Kubu.

Ključni saveznik Venecuela je prepolovio svoje isporuke goriva po subvencionisanim cenama Kubi ove godine, što je primoralo Vladu da traži na drugim mestima daleko skuplju naftu na tržištu.

Kubanska vlada takođe krivi trgovinski embargo SAD, kao i sankcije uvedene pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom, jer su u izazvale teškoće u nabavci goriva i rezervnih delova za rad i održavaje elektrana koje rade na naftu.

Sjedinjene Države su juče negirale bilo kakvu ulogu u kolapsu električne mreže na Kubi.

Ostavite komentar