Vesti > Svet

Pogledajte koga za predsednika Amerike žele u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i BiH (REZULTATI ISTRAŽIVANJA)

Američki predsednički izbori planirani su za 5. novembar

Izvor: K1info

24/10/2024 > 13:32

podeli vest:

Pogledajte koga za predsednika Amerike žele u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i BiH (REZULTATI ISTRAŽIVANJA)
Foto: Tanjug/AP


Najnovije istraživanje kompanije Valicon, provedeno u četiri zemlje zapadnog Balkana, pokazuje da su stavovi građana o potencijalnom pobedniku nadolazećih američkih predsedničkih izbora podeljeni, objavila je Al Jazeera. Takođe postoje razlike u percepciji uticaja tih izbora na međunarodne odnose, posebno prema EU.

Američki predsednički izbori planirani su za 5. novembar, a kandidati su Donald Trump iz Republikanske stranke i Kamala Haris iz Demokratske stranke.

Foto: ILUSTRACUA K1INFO.RS/ podaci agencije Valicon

 

Kamala Haris ima najveću podršku u Hrvatskoj, sa 56 odsto građana koji bi je rado videli kao predsednicu. U Sloveniji 46 posto ispitanika preferira Haris u odnosu na Trampa, čija podrška iznosi oko 30 posto.

Bosna i Hercegovina pokazuje izjednačene stavove, dok u Srbiji Tramp ima značajnu podršku, s gotovo polovinom građana koji bi ga radije videli na čelu Amerike. Haris pak uživa najmanje poverenje u našoj zemlji, sa samo 13 posto podrške.

Većina građana regije smatra da će američka politika prema EU ostati nepromenjena ako pobedi Harris. Nasuprot tome, pobeda Donalda Trampa mogla bi značajno promeniti američku spoljnu politiku. Više od polovine Hrvata veruje da bi Trampova pobeda negativno utjiala na odnose SAD-a s EU, a slična mišljenja dele i Slovenci.

U Srbiji oko 20 posto građana smatra da bi moglo doći do promene politike, ali ne preciziraju hoće li to biti na bolje ili gore, prenosi Al Jazeera istraživanje Valicona.

 

Ostavite komentar