Vesti > Svet

IMA NEKA TAJNA VEZA! OTKRIVENO: Ilon Mask je u kontaktu sa PUTINOM!

Vest o kontaktu Maska i Putina odjeknula je u kritičnom trenutku predizborne kampanje u SAD, navodi Politiko

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

25/10/2024 > 15:07

podeli vest:

IMA NEKA TAJNA VEZA! OTKRIVENO: Ilon Mask  je u kontaktu sa PUTINOM!
Foto: Tanjug/AP


Milijarder Ilon Mask u redovnom je kontaktu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom od kraja 2022. godine, navodi se u izveštaju Vol strit džornala, a prenosi Politiko.

Prema obaveštajnim izvorima lista, Mask i Putin su nastavili razgovore i ove godine, dok je Mask pojačao kritike američke vojne podrške Ukrajini i aktivno se uključio u izbornu kampanju republikanskog kandidata i bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Putin je jednom prilikom zatražio od Trampa da izbegne aktiviranje svoje satelitske internet usluge Starlink iznad Tajvana, kao uslugu kineskom predsedniku Si Đinpingu, rekle su dve osobe upućene u zahtev.

Vest o kontaktu Maska i Putina odjeknula je u kritičnom trenutku predizborne kampanje u SAD, navodi Politiko.

Maskov uticaj seže dalje od politike, preko njegove platforme X i tehnološke kompanije SpaceX, preko koje ima i velike ugovore s vladom i odobrenje visokog nivoa za poverljive informacije u SAD.

Mask je Ukrajini dao pristup Starlinku nakon što je Putin pokrenuo invaziju na tu zemlju u februaru 2022, ali su odnosi sa ukrajinskim vlastima zahladneli tokom rata pa je milijarder čak ograničio ukrajinsku vojsku u korišćenju internet servisa za kontrolu dronova.

Foto: Tanjug/AP

 

U oktobru 2022, Mask je počeo da tvituje stavova Kremlja o ratu, a početkom 2024. godine u izveštajima ukrajinske vojne obaveštajne službe pisalo je da je Maskovu satelitsku uslugu koristila ruska vojska na ukrajinskom frontu.

Prema rečima Putinovog portparola Dmitrija Peskova, jedina komunikacija Kremlja sa Maskom bio je telefonski razgovor u kojem su on i Putin razgovarali o "svemiru, kao i o sadašnjim i budućim tehnologijama".

Čini se da je saznanje o kontaktima Maska u Kremlju strogo čuvana tajna u američkoj administraciji, piše Vol strit džornal, a nekoliko zvaničnika Bele kuće je reklo da nisu upoznati da ih je bilo.

Mask nije odgovorio na izveštaje, a nije odgovorio ni na zahtev Volstrit džornala za komentar.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar