Vesti > Svet

VIŠA SILA i ostali demoni - RUSKI RAZLOG za mogući PREKID isporuke gasa

Ruski gigant se pozvao na jednu od stavki u ugovorima o isporuci gasa koja bi mogla da bude smetnja za nastavak snabdevanja Evrope

Autor: Tanjug

18/07/2022 > 20:52

podeli vest:

VIŠA SILA i ostali demoni - RUSKI RAZLOG za mogući PREKID isporuke gasa
Foto: Pixabay.com


Ruski Gazprom poručio je kupcima u Evropi da ne može da garantuje snabdevanje gasom usled okolnosti izazvanih "višom silom", navodi se u pismu ruske državne gasne kompanije, prenosi Reuters.

U pismu datiranom na 14. jul, za koje britanska agenicija navodi da je u njega imala uvid, piše da od tog datuma snabdevanje Evrope ruskim gasom zavisi od "više sile". Reuters navodi da je to standardna formulacija u poslovnim ugovorima što podrazumeva ekstremne okolnosti koje stranku oslobađaju njenih ugovornih obaveza.

Reuters dodaje da Gazpom nije imao komentar, dok je najveći nemački uvoznik ruskog gasa Uniper bio među kupcima koji su rekli da su dobili to pismo i da takve tvrdnje formalno odbacuju kao neopravdane.

RVE, najveći nemački proizvođač električne energije i još jedan uvoznik ruskog gasa, takođe je saopštio da je dobio obaveštenje o „višoj sili“, ali se uzdržao od bilo kakvog komentara.

Trgovački izvor, koji je tražio da ostane anoniman, rekao je za Reuters da se "viša sila" odnosi na gasovod Severni tok 1, glavni put snabdevanja do Nemačke i njenog okruženja.

Foto: Pixabay.com

 

Reuters navodi da je potpuno obustavljen protok kroz gasovod Severni tok 1 jer je u toku godišnji remont koji je počeo 11. jula i trebalo bi da se završi 21. jula.

Reuters ocenjuje da se Evropa plaši da bi Rusija mogla da obustavi isporuku gasa kao vid odmazde za sankcije uvedene Rusiji zbog rata u Ukrajini, što bi pojačalo energetsku krizu koja bi mogla ceo region da dovede u recesiju.

Ostavite komentar