Pre PRVE jutarnje KAFE, trebalo bi da znate: Štiti i od BOLESTI, ali samo one koji znaju da je PIJU
U arabici se uživa, a robusta budi, kaže profesor dr Vojislav Perišić
16.02.2023
VestiKafa ima dobar efekat na zdravlje čoveka, a različite vrste se razlikuju u intenzitetu ukusa, aromi i jačini kofeina
podeli vest:
Jedan od najpopularnijih napitaka u svetu je kafa. Nekima se sviđa zbog njene sposobnosti da poveća budnost i koncentraciju, dok drugi uživaju u njenom ukusu i socijalnom aspektu pijenja kafe sa prijateljima ili kolegama.
Ova biljka raste u tropskim područjima, a najpoznatije vrste su Arabika i Robusta. Posle berbe, zrna se prže kako bi se razvili karakteristični ukusi i arome, a zatim melju i pripremaju za konzumiranje.
Različite vrste kafe se razlikuju u intenzitetu ukusa, aromi i jačini kofeina. Neki ljudi vole da piju kafu sa mlekom, šećerom ili drugim dodacima, dok drugi vole da uživaju u njoj u svojoj prirodnoj formi.
U arabici se uživa, a robusta budi, kaže profesor dr Vojislav Perišić
16.02.2023
VestiNema tog energetskog pića koje može da izađe "na crtu" ovoj crnoj, domaćoj
01.02.2023
(Ne)potrebno znanjePostoji mnogo istraživanja koja se bave pitanjem uticaja kafe na zdravlje. Evo kako ovaj napitak može pozitivno da utiče na čoveka:
1. Poboljšava koncentraciju i mentalne performanse: Kofein u kafi može pomoći u poboljšanju fokusa, pažnje i raspoloženja. To može biti korisno za ljude koji rade na poslovima koji zahtevaju visoku koncentraciju.
2. Pomaže u smanjenju rizika od različitih bolesti uključujući dijabetes tipa 2, Parkinsonovu bolest i Alchajmerovu bolest.
3. Može poboljšati sportske performanse, što je razlog zašto mnogi sportisti koriste kofein pre treninga i takmičenja.
Gorčina kafe može da se stvori iz nekoliko razloga. A neki od njih su:
Pogrešna temperatura vode - ako se kafa kuva na više od 96 stepeni, onda se gubi gorčina.
Tamna zrna kafe - što tamnija zrna, to je kafa gorča.
Preprženost zrna - kafa je često pržena na veoma visokim temperaturama, a stepen uprženosti često možete proveriti na pakovanjima kafe.
Kako navodi "Brigitte.de" povremeno će vam pored šoljice kafe zatrebati i slanik. Zvuči šašavo, ali zaprao veoma je korisno.
Alton Braun, koji je autor mnogih kuvara i ekspert kulinarstva, jednom je u svojoj emisiji otkrio da treba s vremena na vreme soliti kafu, umesto već poznatih dodataka. Naveo je da na jednu šoljicu vode, pomešate dve kašičice kafe sa pola kašičice soli.
Foto: Pixabay.com
Razlog tome je što so provereno neutrališe gorčinu, koja je česta u kafi i povremeno ume da zasmeta našem želucu. Ovo je potvrdila jedna studija, rađena na Hemijskom univerzitetu u Filadelfiji. Natrijum neutrališe gorčinu, ali ne samo to, već može poboljšati aromu kafe, kao i neutralisati neprijatnu aromu.
Ali, ovo ne znači da je so i po količini zamena za šećer. Treba biti oprezan sa količinama, dakle, ako stavljate dve kašičice šećera, onda to ne znači da toliko soli treba. Najbolje je pridržavati se gore navedenih mera, koje je preporučio Alton Braun.
Trikovi zahvaljujući kojima ćete skuvati najbolju tursku kafu
26.11.2022
MozaikStručnjaci su izneli svoj stav, pa vi odlučite sami
21.11.2022
VestiEvo četiri saveta kako da prestanete da unosite kofein u svoj organizam
04.11.2022
VestiNe, nije svejedno kako se pije espresso i zato pažljivo pročitajte ova pravila
02.11.2022
Mozaik
Ostavite komentar
Natalija
Sve to lepo zvuci ali iskreno ja ne mogu ni slatku a kamoli slane,to vise ne bi bilo uzivanje vec moranje,inace sama meljem kafu na solis mlinu koji sam dobila od prijateljice i odlicnog je kvaliteta,ne bi je pokvarila ni zasta...