Zdravlje

Šta je ORALNA HIRURGIJA i koji su najčešći RAZLOZI za njenu primenu

Kada se stomatološki problemi ne mogu rešiti nehirurškim intervencijama tada se pristupa operacijama

Izvor: K1info/b92.net

29/05/2023 > 19:16

podeli vest:

Šta je ORALNA HIRURGIJA i koji su najčešći RAZLOZI za njenu primenu
Foto: Pexels.com


Iako reč zubar kod velike većine izaziva strah, da biste sprečili komplikacije i teže hiruške intervencije, potrebno je da održavate oralnu higijenu i odlazite kod stomatologa na redovne preglede. Među najčešćim operativnim zahvatima su i oralne intervencije, a ovde ih pominjemo u kontekstu opravdanosti iz medicinskih a ne estetskih razloga.

Oralna hirurgija je specijalizovana oblast stomatologije koja se primenjuje u slučajevima kada se stomatološki problemi ne mogu rešiti nehirurškim intervencijama.

Često takve probleme zadaju umnjaci, uz bolove, infekcije, moguća su i oštećenja susednih zuba, jer ne mogu da se pravilno postave u ustima. Tada je neophodna hirurška intervencija da bi se konkretan problem rešio.

Kod korektivne hirurgije vilice takođe se primenjuje oralna hirurgija radi ispravljanja nepravilnosti ili abnormalnosti kostiju vilice.

Korektivna hirurgija vilice može da reši probleme apneje, kratkotrajne pauze u disanju tokom spavanja koja potraje nekoliko sekundi. Ovaj poremećaj ili bolest, kada se osoba bori za vazduh tokom spavanja iako nije svesna toga, obično je povezana sa drugim strukturnim problemima i može izazvati druge zdravstvene komplikacije.

Oralna hirurgija primenjuje se u lečenju povreda lica uzrokovanim nesrećama, padovima ili drugim razlozima. Tada obično dolazi do preloma kostiju vilice, kostiju lica, povreda mekih tkiva.

Foto: Pixabay.com

 

Oralni hirurzi tada su pred zadatkom da saniraju povrede uz vraćanje funkcije i estetike lica, što je takođe važno za uspešan oporavak stradale osobe.

Zadatak oralne hirurgije je da izvrši pravilan tretman sumnjivih oralnih lezija, kao što su tumori i ciste, da vrši njihovu biopsiju radi dalje dijagnostike i adekvatnog lečenja. Oralna intervencija podrazumeva i uklanjanje ovih stanja u cilju sprečavanja daljih komplikacija.

Oralna hirurgija je neophodna kod postavljanja zubnih implantata koji služe za zamenu zuba koji nedostaju radi vraćanja funkcionalnosti, a verovatno češće iz estetskih razloga, za lepši izgled u slučaju nedostajućih zuba. Tu su i razne procedure za pripremu usta za postavljanje proteza i druge zubne protetike.

Sve ovo su najčešći razlozi za primenu oralne hirurgije, a generalno važi da se ona primenjuje prema individualnim i specifičnim potrebama, o čemu odlučuje oralni hirurg u konsultaciji sa pacijentom.

U slučaju da pacijent ima izražen strah, uz prisustvo anesteziologa sve hirurške intervencije možemo izvesti i u sedaciji. Sedacija je stanje priblizno opštoj anesteziji, samo što u opštoj anesteziji spavate i dišete uz pomoć aparata, a u sedaciji ste pospani i samostalno dišete. Posle operacije izvedene u sedaciji pacijent se ne seća same intervencije i prijatno se oseća.

Ostavite komentar