Zdravlje

SAVET ZDRAVLJA vredan - kako na pravi način očistiti VOĆE I POVRĆE od pesticida

Konzumiranje namirnica koje su kontaminirane loše utiče na zdravlje jer i niski nivoi pesticida u hrani štetno deluju na ljudski organizam

Autor: nova.rs

03/09/2022 > 19:00

podeli vest:

SAVET ZDRAVLJA vredan - kako na pravi način očistiti VOĆE I POVRĆE od pesticida
Foto: Pexels.com


Pesticidi su supstance hemijskog ili biološkog porekla koje se koriste u poljoprivredi za suzbijanje korova, insekata, raznih bolesti, grinja i drugih štetnih organizama koji bi mogli da naštete usevima.

Ostaci tih supstanci mogu da se nađu na namirnicama koje nalazimo na policama u radnjama i često loše utiču na ljudsko zdravlje.

Foto: RINA

 

Pesticidima se obično tretira voće i povrće, ali pronalazimo ih i u mesu i mesnim proizvodima, žitaricama i u životinjskom mleku.

Budući da postoji mnogo vrsta potencijalnih štetočina, postoji nekoliko vrsta pesticida:

– insekticidi – smanjuju uništavanje i kontaminaciju useva insektima i njihovim jajima

– herbicidi – poznati kao sredstva za uništavanje korova, herbicidi poboljšavaju prinose useva

– rodenticidi – važni za kontrolu uništavanja i kontaminacije useva štetočinama i bolestima koje prenose glodari

– fungicidi – vrsta pesticida posebno je važna za zaštitu useva i semena od gljivične truleži

Foto: Pixabay.com

 
Štetnost pesticida

Idealan pesticid uništio bi ciljnu štetočinu bez ikakvih negativnih efekta na ljude,  biljke, životinje i životnu sredinu. Međutim, pesticidi nisu savršeni, a njihova upotreba može da utiče na zdravlje.

Poslednji godišnji izveštaj EFSA-e o ostacima pesticida u hrani obuhvata više od 88.000 uzoraka hrane prikupljenih u Evropskoj uniji 2020. godine, a analiza rezultata pokazuje da je 94,9 odsto uzoraka bilo unutar zakonski dopuštenih nivoa, što je dobra vest.

Foto: Pixabay.com

 

Ipak, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) svake godine beleži oko tri miliona trovanja prouzrokovanih pesticidima, a najviše u zemljama u razvoju.

Jedno istraživanje je pokazalo da je izloženost pesticidima povezana sa većim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti, dok je analiza čak sedam studija pokazala da pesticidi mogu da povećaju rizik za razvoj Alchajmerove bolesti.

Osim toga, pesticidi mogu da prouzrokuju i:

– alergije

– neke vrste karcinoma

– astmu

– probleme sa hormonima

– bolesti probavnog sistema

– bolesti reproduktivnog sistema

Foto: Pixabay.com

 

Neka istraživanja pokazuju da pesticidi imaju posebno štetan efekat na decu jer je njihovo telo još u razvoju. Zbog izloženosti pesticidima deca mogu da razviju poremećaj hiperaktivnosti, autizam, slabo pamćenje i lošije motoričke veštine.

Ovogodišnje istraživanje neprofitne grupe „Environmental Working Group“ (EWG) iz SAD otkrila je da je najviše pesticida pronašla u sledećim namirnicama: jagode, spanać, kelj i zelje, nektarine, jabuke, grožđe, paprika, trešnje, breskve, kruške, celer i paradajz.

Najmanje količine pesticida pronađene su na avokadu, kukuruzu, ananasu, luku, papaji, grašku, šparglama, dinji, kiviju, pečurkama, mangu, lubenici i batatu.

Foto: Pixabay.com

 
Kako oprati voće i povrće od pesticida?

Većina pesticida zadržava se u kori, pa se svakako preporučuje da se svako povrće i voće oljušti pre konzumiranja. Ako to nije opcija, onda koru obavezno operite običnom vodom, nikako deterdžentom za sudove.

Nivoi pesticida takođe se mogu smanjiti termičkom obradom hrane – kuvanjem, pečenjem, parenjem.

Lisnato povrće poput zelene salate perite temeljno, list po list, kako biste uklonili što više eventualnih pesticida i štetnih mikroba.

Sirće je korisno sredstvo za dezinfekciju i uklanjanje pesticida. Pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:3 i u tu mešavinu potopite voće i povrće na nekoliko minuta, potom ga isperite toplom vodom.

Namirnice možete isprati i u mešavini tople vode i sode bikarbone, koje je prigodno sredstva za dezinfekciju i uklanjanje pesticida.

Ostavite komentar