Zdravlje

Ne bacajte KORU OD BANANE, već je pretvorite u namirnicu koja ČUVA VAŠE ZDRAVLJE

Ako se kore banane pravilno pripreme i pretvore u brašno, ono može da se koristi za peciva i kolače koji su em odličnog ukusa, em zdravi

Autor: K1 info/ telegraf.rs

02/09/2022 > 19:59

podeli vest:

Ne bacajte KORU OD BANANE, već je pretvorite u namirnicu koja ČUVA VAŠE ZDRAVLJE
Foto: Pixabay.com


Kora banane ne treba da završi u kanti za otpatke kada oljuštite ovu hranljivu voćku, jer, kažu stručnjaci – tada u stvari bacate ukusnu, hranljivu užinu.

Nedavna studija, objavljena u ACS Food Science & Technology, pokazala je da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu da se koriste za pecivo koje ima podjednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Osim ako niste posvećeni čitalac veganskih blogova o kuvanju ili fan nekih čuvenih svetskih kuvara koji koriste svaki delić voćke, verovatno nikada niste ni razmišljali o pripremi hrane čiji će sastojak biti i kora banane.

Kora banane ne samo da je savršeno bezbedna za ishranu, već su naučnici pokazali da je zaista i dobro za zdravlje.  

Kada su proizvodi njihovog eksperimenta bili testirani na ukus, potrošači su izjavili da su podjednako zadovoljni ukusom, kao i kolačićima bez kore banane, sa šećerom.

Naučnici ističu da se u kori banana krije mnoštvo minerala i hranljivih materija koje pomažu u borbi protiv karcinoma. Obogaćeni korom od banane, na primer, kolačići napravljeni za potrebe studije sadržali su mnogo više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih jedinjenja.

Foto: Pixabay.com

 

Sa druge strane, dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo je da kolačići budu malo tamnije boje a i tvrdi, što se verovatno desilo zbog previše dodatnih vlakana.

Ali, kada su serije napravljene sa brašnom koje sadrži 7,5 odsto kore banane, tekstura kolačića je bila daleko privlačnija i mogli su da se održe tri meseca na sobnoj temperaturi.

Dok se studija bavila samo posledicama dodavanja kore od banane u pečene kolačiće, rezultati pokazuju da bi upotreba brašna od kore banane u hlebu, kolačima i testeninama takođe mogla da bude vredna razmatranja jer može da obogati pečeni hleb većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti.

Stručnjaci navode da konzumiranje kore banane nije samo zdrava opcija ishrane, već i da je jedan od načina da se smanji bacanje hrane. Kako kažu, oko 40 procenata težine banane otpada na njenu koru, koja se uglavnom baca, iako je prepuna hranljivih sastojaka.

Naravno, kore banane su prilično beskorisne kada su sirove. Ali, ako su pravilno pripremljeni, mogu zaista da imaju prilično dobar ukus. Otkriveno je da one mogu čak i da produže rok trajanja nekih proizvoda jer imaju antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar