Zdravlje

OVAJ ČAJ treba da ima SVAKA KUĆNA APOTEKA: Pravi ČUDA ZA ORGANIZAM

Kopriva je multivitaminska biljka koja leči i čisti telo od otrova - poboljšava cirkulaciju, poboljšava zdravlje kože i kose

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

17/01/2024 > 17:14

podeli vest:

OVAJ ČAJ treba da ima SVAKA KUĆNA APOTEKA: Pravi ČUDA ZA ORGANIZAM
Foto: Freepik.com


Biljka od koje smo kao deca bežali pruža mnogobrojne pogodnosti kada je zdravlje u pitanju. Najbolji način na koji možemo iskoristiti sva njena lekovita svojstva jeste, u poslednje vreme veoma popularan, čaj od koprive. 

Pitali smo nutricionistkinju Saru Sušec koje sve pozitivne efekte ima po zdravlje ispijanje ovog čaja svakodnevno.

Kako osgovara naša sagovornica kopriva ima brojne potencijalne zdravstvene benefite od kojih navodi sledeće:  

- Ovo su 6 ključnih benefita: 

  • Bogatstvo hranljivih sastojaka, jer je ova biljka izvor vitamina A, C i K, kao i minerala poput gvožđa, kalcijuma i magnezijuma,
  • Podstiče cirkulaciju, odnosno, može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi i smanjenju visokog krvnog pritiska,
  • Detoksikacija organizma, može pomoći kod izbacivanja toksina iz organizma,
  • Poboljšava zdravlje kože i kose i to zahvaljujući vitaminu A i C, kopriva može doprineti zdravlju kože i kostiju,
  • Antialergijsko dejstvo, koje pomaže u smanjenju simptoma alergija zbog prisustva antiinflamatornih jedinjenja - zaključuje nutricionistkinja Sušec
  •  

    Kopriva je prirodan izvor gvožđa

    Sadrži vitamin C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa.  

    - Ovo može biti posebno korisno za osobe koje imaju problema s nedostatkom gvožđa ili anemijom. Ipak, ako imate ozbiljne zdravstvene probleme ili uzimate suplemente, preporučljivo je posavetovati se sa lekarom kako biste dobili personalizovane smernice - navodi nutricionistkinja Sušec za portal K1info. 

    Priprema čaja 

    Za čaj od koprive, naša sagovornica preporučuje da osušene listove koprive prelijete vrelom vodom i ostavite da odstoje nekoliko minuta. Možete dodati med ili limun po ukusu. Kopriva je bogata hranljivim sastojcima i ima mnoge potencijalne zdravstvene prednosti.

    - List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik jer može da pojača izbacivanje natrijuma i mokraćne kiseline i olakšati stanje kod reumatizma i artritisa - ističe Sara Sušec. 

    Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu. Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se zato koristi u brojnim čajnim mešavinama protiv dijabetesa.  

    Foto: Unsplash.com

     

    - Napici od korena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se veličina žlezde ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje jer podstiče apetit, opskrbljuje organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora - gvoori za nutricionistkinja. 

    U spoljnoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

     

    Ostavite komentar