Zdravlje

DIJETA SA JAJIMA! Uskrs je idealno vreme da počnte, a kilogrami se skidaju kao od šale bez gladovanja

Dijeta sa jajima je postala veoma popularna kada je par slavnih ličnosti uz pomoć dotične dijete uspelo da za kratko vreme skine kilograme

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

05/05/2024 > 21:52

podeli vest:

DIJETA SA JAJIMA! Uskrs je idealno vreme da počnte, a kilogrami se skidaju kao od šale bez gladovanja
Foto: Pixabay.com


U pitanju je popularna i “skromna” dijeta čije desetine varijacija kruže internetom. Dijeta sa jajima jednostavno se drži, a to je doprinelo da se ponekad nekritički primenjuje, ne vodeći računa o mogućim neželjenim efektima.

Dakle, dijeta sa jajima je postala veoma popularna kada je par slavnih ličnosti uz pomoć dotične dijete uspelo da za kratko vreme skine veći broj kilograma.

Ima navoda da su pojedinci gubili i do 30 kilograma za 3 meseca, a da je i glumac Adrian Brodi izgubio 15 kilograma pripremajući se za ulogu u fenomenalnom filmu “Pijanist”. On je čak i objasnio da je pratio određenu varijaciju ove dijete gde se jaja jedu za doručak, manje parče grilovane piletine za ručak i parče ribe sa parenim povrćem za večeru.

Dijeta sa jajima – osnove i saveti

Kao što je gore navedeno, na internetu se mogu naći na desetine različitih verzija ove dijete. Ipak, ovde smo se odlučili za najpoplarniju koja se ne sastoji od dosadnog jedenja jedne te iste namirnice tj. jaja već uključuje i druge namirnice.

Praktično, može se reći da je ovo jedna od varijacija dijete dr Etkinsona (Atkinosova dijeta) gde je fokus na značajnom smanjenju unosa ugljenih hidrata. U ovoj verziji dijete jedu se dva ili više jaja za doručak, a uz njih i povrće sa malim sadržajem ugljenih hidrata ili neko mršavo meso, kao i grejpfrut.

Foto: Pexels.com

 

Ručak i večera uključuju ili još jednu porciju jaja ili male porcije mršavog mesa (piletina i riba). Salate i povrće sa malo ugljenih hidrata su dozvoljeni, dok je voće ograničeno na jedno-dva komada dnevno. Drugi ugljeni hidrati kao što su hleb, testenina i krompir su strogo zabranjeni.

Sledeća verzija pod nazivom: “Jaja i grejpfrut dijeta” uključuje jedenje pola grejpfruta sa svakim obrokom. Ostatak dijetnog plana je veoma sličan gore navedenoj verziji.

Najekstremnija verzije ove dijete uključuje konzumiranje jedino tvrdo kuvanih jaja i pijenje vode (što je, naravno, verzija za samoubice ili one koji baš ne vole sebe, svoje zdravlje i svoj organizam).

Foto: Freepik.com

 

Dodatni saveti

Doručak je obavezan i nikako ga nemojte preskakati, a najbolje efekte ćete postiću ako doručkujete najmanje pola sata nakon buđenja. Za što bolje rezultate bitno je da jedete na otprilike 3 sata i nikako da pravite pauze između obroka duže od 5 sati.

Za užinu uvek možete pojesti jednu jabuku ili pomorandžu. Sigurno znate da je loše jesti tik pred spavanje, a dok ste na ovoj dijeti poslednji obrok treba da Vam bude 3 sata pre spavanja.

Uvek tokom dana pijte dovoljno vode, jer ona je Vaš najbolji saveznik u borbi protiv masnih naslaga. Ako ne znate koliko dnevno pijete vode i inače ne obraćate na to pažnju, tokom ove dijete obavežite se da tokom dana popijete minimalno 8 čaša vode. Možete čak i skinuti neku od mnogobrojnih aplikacija na svoj telefon koja će vas podsećati kada treba da popijete po čašu vode.

Dijeta sa jajima – preporuke namirnica

Jaja, mršavo meso, povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, biljni čajevi bez šećera i voda.

Primer dijetnog plana

Prvi dan
Doručak

• 2 kuvana jaja
• 1/2 grejpfruta

Ručak

• pečena piletina bez kožice
• zelena salata

Večera

• omlet od 2 jajeta sa spanaćem i paradajzom

Drugi dan
Doručak

• 2 kuvana jaja
• paradajz

Ručak

• omlet od 2 jaja sa brokolijem

Večera

• dva kuvana jaja
• konzerva tunjevine
• zelena salata

 

Dijeta sa jajima – kako učiniti obroke zanimljivijim?

Dijeta sa jajima može biti poprilično monotona pa je bitno da na neki način oplemenite svoja jela i učinite ih zanimljivijim. Gledajte da u toku dana ne jedete uvek jaja na isti način, već da isprobate razne načine pripreme jaja.

Osnova ove dijete su kuvana jaja, ali možete da pravite i omlet, kajganu, poširana jaja, jaja na oko (ali bez dodatne masti), šta god najviše volite. Ako želite da jaja budu što ukusnija slobodno ih začinite sa vašim omiljenim začinima.

Opcija je mnogo; to može biti bosiljak, origano, ruzmarin, kurkuma, mešavine začina, ili klasika – so i biber. Dok traje dijeta sa jajima lakše ćete podneti toliku količinu jaja ako su dobro začinjena i napravljena na različite načine.

Foto: Pixabay.com

 

Par trikova za pripremu jaja

Prvi trik će vam pomoći da napravite najukusniju moguću kajganu. Ono što ne treba da radite je da dovedete tiganj do usijanja, već da ga grejete na srednjoj jačini. Pre nego što jaja stavite u tiganj dobro ih izlupajte u zasebnoj posudi, dodajte im začine po izboru, i vrlo malo vode.

Tako pripremljena jaja prespite u tiganj, lagano mešajte i pecite na srednjoj jačini. Kajgana je najukusnija kada se pravi lagano i malo duže, dok ako ubrzate čitav postupak možete dobiti vrlo suvu i bezukusnu kajganu.

Sledeći trik, odnosno savet će vam olakšati život, a vrlo je jednostavan. Da ne biste morali svaki dan iznova da kuvate jaja, npr. u nedelju skuvajte onoliko jaja koliko vam je potrebno za sledeću nedelju i slobodno ih čuvajte u frižideru. Ovaj mali trik će vam uštedeti vreme i uvek ćete imati pripremljena jaja za doručak.

Kako da skuvate savršeno jaje

Postoje dva načina kako da skuvate savršeno jaja i oba su podjednako dobra. Ali pre nego što dođemo do kuvanja, potrebno je pripremiti jaja.

Verovatno ovo nikada do sada niste radili, ali vrlo je bitno kako ljuska jajeta ne bi pukla tokom kuvanja. Ako jaja držite u frižideru bitno je da ih izvadite pre kuvanja i držite neko vreme na sobnoj temperaturi. Ljuska jajeta puca kada se gasovi u jajetu zagrevaju i šire unutar ljuske, jer u nekom momentu pritisak postane prevelik.

Ali ako jaje prvo ugrejete na sobnoj temperaturi, smanjujete proces zagrevanja gasova unutar jajeta. Još jedna interesantna informacija je ta da živa jaja uopšte ne moraju da se drže u frižideru i ako pogledate na pakovanju videćete da ona mogu da se čuvaju na temperaturi do +15 stepeni. Tako da slobodno ih možete držati na nekom drugom suvom i tamnom mestu, gde nije previše toplo.

Još jedna mali detalj koji dosta menja čitav proces kuvanja je bušenje jaja. Pre nego što stavite jaja u šerpu sa vodom trebalo bi da napravite malu rupicu na širem kraju jajeta. Rupicu možete napraviti sa čiodom i ne treba da se brinete da će vam jaje iscuriti. Ovo se radi kako bi se oslobodio deo onog gasa o kome smo već pričali. Ako ovo uradite jaje vam sigurno neće pući.

Dva načina kuvanja:

Prvi način za savršeno skuvana jaja je da prvo zagrejete vodu do ključanja i dodate jaja. U vodu možete dodati kašičicu soda bikarbone kako bi se jaja što bolje oljuštila kasnije. Zavisno od vašeg ukusa jaja možete kuvati 6, 8, 10, 12 ili 14 minuta. Ukoliko budete kuvali jaja 6 minuta belance će biti savršeno skuvano, a žumance će biti skoro pa tečno. Jaja kuvana 8 do 10 minuta imaju

mekano i kremasto žumance. A ona koja su kuvana 12 ili 14 minuta imaju tvrdo kuvano žumance.
Drugi način je da napunite šerpu hladnom vodom i u nju stavite jaja i lagano dovodite vodu do ključanja. Ovom tehnikom je potrebno jaja malo duže kuvati. Ako imate jaja koja su veća nego prosečno kokošije jaje, onda bi trebalo da ih kuvate još dodatnih 2 do 3 minuta.

Trik sa ledom 

Koliko god dugo da kuvate jaje nakon kuvanja najbolje bi bilo da jaja potopite u posudu punu hladne vode sa ledom, jer ćete na taj način prekinuti proces kuvanja i biti sigurni da su jaja ispala baš onako kako ste hteli. Takođe kao i kada smo pripremali jaja za kuvanja, ovog puta kako vam ljuska jajeta ne bi popucala kada ih stavite u frižider, prvo ih ostavite neko vreme na sobnoj temperaturi, pa ih tek onda stavite.

Što se duže jaja kuvaju može doći do pucanja ljuske pa se preporučuje sipanje vrlo malo sirćeta u vodu u kojoj ćete ih kuvati. Takođe jaja koja su starija lakše se kuvaju, ređe pucaju i lakše se ljušte. Idealno bi bilo da jaja budu stara makar nedelju dana.

Ako imate problem da oljuštite jaje uvek ga možete staviti pod mlaz hladne vode i tako ljuštiti. Sve ovo možda izgleda kao previše posla za obična kuvana jaja, ali ako kuvate jaja za celu sledeću nedelju, onda i nije tako strašno.

Preporuke za vežbanje

Ne postoje preporuke za vežbanje kod ove dijete. Ali, kao što i sami pretpostavljate, lagane vežbe i dosta šetnje će samo pomoći da što brže i lakše izgubite kilograme, a naravno, i da uđete u kondiciju.

 

Ostavite komentar