Zdravlje

PET RECEPATA koji će vam OLAKŠATI PETROVSKI POST: Mediteranski ukusi za PAMĆENJE!

Uz brze i lake recepte Petrovski post vam neće pasti teško

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Milica Tošić

01/07/2024 > 16:51

podeli vest:

PET RECEPATA koji će vam OLAKŠATI PETROVSKI POST: Mediteranski ukusi za PAMĆENJE!
Foto: Unsplash.com


Danas je počeo Petrovdanski post koji se završava za 11 dana, a mi vam tom prilikom donosimo 5 zdravih i lakih recepata za koje vam nije potrebno da odvojite mnogo vremena. 

Kako biste što lakše podneli post, predlažemo da vam se ishranu obogatite mediteranskim ukusima, sa što više povrća. 

Ovo je naš predlog za ručak za naredne dve nedelje:

1. Krem čorbica

Potrebno je:

1 glavica crnog luka
pradajz sos
3 krompira
2 šargarepe
peršun

Priprema: Povrće skuvati sa malo vode pa sve ispasirati. Dodati paradajz sos i svež peršun i naliti još vode do željene gustine. Sve kuvati oko 15 minuta, pa poslužiti uz prepečeni integralni hleb.

Foto: Freepik.com

 

 

 

2. Pesto i integralna testenina

Potrebno je:

Velika veza svežeg bosiljka đenoveze
maslinovo ulje
2 čena belog luka
so i biber
50 grama oraha
50 grama badema

Priprema: Bosiljak oprati i odvojiti listove koje ćete potom staviti u blender zajedno sa ostalim sastojcima. Sve samleti u kompaktnu smesu koju ćete preručiti na tople integralne makarone.

Foto: Pixabay.com

 

3. Mediteranske lazanje

Potrebno je:

1 glavica crnog luka
2 konzerve tunjevine
so i biber
origano i paradajz sok
Ovseno mleko
malo brašna
ulje
kore za lazanje

Priprema: Prodinstajte luk pa dodajte tunjevinu i začine. Kada se sve sjedini dodati paradajz sok i pustiti da proključa. To je prvi fil.

Napravite beli sos tako što ćete zagrejati ulje, dodati kašiku brašna pa postepeno dodavati ovseno mleko kako biste dobili gusti beli sos.

Filujte kore za lazanje sa crvenim i belim sosom i na kraju završite tako što ćete po vrhu dodati beli sos. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta.

Foto: Unsplash.com

 

4. Pastrmka i baren krompir

Potrebno je:

2 pastrmke
500 grama krompira
peršun
beli luk
maslinovo ulje
limun

Priprema: Pastrmku očistiti pa joj izvaditi kičmu i ispržiti je s jedne i druge strane na tiganju dok uhvati koricu. Uz nju poslužiti baren krompir koji ćete posuti sa prelivom od maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka i peršuna.

Foto: Freepik.com

 

5. Posna pica na mediteranski način

Potrebno je:

Testo za picu
Marinirane pečurke iz konzerve
paradajz sitno seckan
paprika,
kolutovi crnog luka
tikvica
rukola

Priprema: Na testo staviti seckan paradajz, pa preko papriku i luk i tikvice. Peći sve oko 10ak minuta na 200 stepeni celzijusa. Posuti sa rukolom i začinima.

Foto: Pexels.com

 

Ostavite komentar