Zdravlje

PREHLADA i ISHRANA: Šta da jedemo kad smo bolesni, a šta da IZBEGAVAMO

Sprovođenje ovih saveta može značajno doprineti bržem oporavku

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/10/2024 > 13:00

podeli vest:

PREHLADA i ISHRANA: Šta da jedemo kad smo bolesni, a šta da IZBEGAVAMO
Foto: Freepik.com


Kada imamo grip ili prehladu, često gubimo apetit, ali je unos tečnosti i hranljivih materija neophodan za oporavak. Preporučuje se konzumacija čorbi, čaja od đumbira, voća i ovsene kaše, dok bi alkohol i prerađena hrana trebalo da se izbegavaju.

Simptomi gripa

Foto: Pexels.com

 

Groznica, prekomerno znojenje, bol u grlu i gubitak apetita su specifični simptomi gripa. Kako bolest može uzrokovati dehidraciju, važno je unositi vodu, biljne čajeve s medom, čaj od đumbira i supe. Ove namirnice pomažu ne samo u hidrataciji već i u bržem oporavku.

 

Preporučene namirnice:

Čorbe i supe: Ove tople tečnosti pomažu u sprečavanju dehidracije i umiruju upaljeno grlo. Obično se prave od mesa i povrća, pružajući tako važne nutrijente kao što su proteini, cink i vitamini A i C.

Foto: Freepik.com

 

Beli luk: Poznat kao prirodni antibiotik, beli luk može pomoći u borbi protiv virusnih infekcija i jačanju imuniteta.
Hrana bogata vitaminom D: Ovaj vitamin je ključan za zdravlje kostiju i imunološki sistem, a može se naći u lososu, pastrmki i mleku.
Jogurt: Kao prirodni izvor probiotika, jogurt igra važnu ulogu u zdravlju creva i jačanju imunog sistema.
Voće i povrće bogato vitaminom C: Limun, pomorandže, grejpfrut i kivi su odlični za jačanje imunog sistema i smanjenje simptoma prehlade.

Foto: Freepik.com

 


Lisnato zeleno povrće i brokoli: Ova povrća su bogata vitaminima A, C, E i K i posebno se preporučuju tokom bolesti.
Ovsena kaša: Ova hranljiva namirnica može biti veoma umirujuća i pruža važne nutrijente poput gvožđa, cinka, selena i vlakana.
Začini: Đumbir i kurkuma imaju antiinflamatorna svojstva koja pomažu u ublažavanju simptoma, dok ljute paprike i ren pomažu u pročišćavanju sinusa.

Foto: Shutterstock

 

Namirnice koje treba izbegavati:

Kada smo bolesni, treba izbegavati napitke i hranu koja može izazvati dehidraciju ili koja nema hranljivu vrednost. Ovo uključuje kafu, alkohol, masnu i prerađenu hranu, kao i proste šećere.

Sprovođenje ovih saveta može značajno doprineti bržem oporavku i boljem opštem stanju organizma tokom prehlade ili gripa.

Koji su čajevi najefikasniji?

Foto: Freepik.com

 

Kada se suočavamo s kašljem, određeni čajevi mogu pružiti značajno olakšanje. Evo nekoliko preporuka:

Čaj od đumbira: Đumbir ima protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju iritacije grla i suzbijanju kašlja. Čaj se može pripremiti svežim ili suvim đumbirom.

Čaj od kamilice: Ovaj umirujući čaj može smiriti grlo i smanjiti upalu, a takođe pomaže u opuštanju i boljem snu.

Čaj od majčine dušice: Ova biljka ima antimikrobna svojstva i može pomoći u ublažavanju suhog kašlja. Čaj se može praviti od svežih ili sušenih listova.

Čaj od lišća eukaliptusa: Eukaliptus pomaže u otvaranju disajnih puteva i može smanjiti iritaciju grla. Ovaj čaj često se koristi za lečenje prehlada i kašlja.

Foto: Freepik.com

 

Zeleni čaj: Pored svojih antioksidativnih svojstava, zeleni čaj može pomoći u smanjenju upala i jačanju imunog sistema.

Čaj od limuna i meda: Ova kombinacija nije samo ukusna već i efikasna u smanjenju simptoma kašlja, jer med umiruje grlo, dok limun pruža vitamin C.

Čaj od mente: Menta može pomoći u otvaranju disajnih puteva i smanjenju iritacije.

Kombinacija ovih čajeva može biti vrlo korisna u borbi protiv kašlja, a dodavanje meda ili limuna može dodatno poboljšati efekat. Preporučuje se i konzumacija ovih čajeva toplih, jer topla tečnost pomaže u smirivanju grla i olakšava disanje.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar